Ezek voltak a matekérettségi kérdései

Diákok a matematika írásbeli érettségi vizsgán az egri Eszterházy Károly Egyetem Gyakorló Általános, Közép, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Intézetben 2020. május 5-én.
Diákok a matematika írásbeli érettségi vizsgán az egri Eszterházy Károly Egyetem Gyakorló Általános, Közép, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Intézetben 2020. május 5-én. Fotó: MTI/Komka Péter

Az Eduline oktatási oldal értesülései szerint halmazokkal, felszínszámítással, gráfokkal és függvényekkel is küzdenek a matekból érettségizők kedden.

Középszinten két feladatsort kaptak a diákok, az első 10-12 feladatot tartalmaz, definíciókra, alapfogalmakra, egyszerű összefüggésekre fókuszálva. Ebben a vizsgarészben előkerülnek a gráfok, függvények, kördiagramok és a módusz-, illetve mediánszámítás, ugyanakkor mértani sorozatokkal és a háromszög szögeivel kapcsolatos feladatokkal is meg kell oldani. Van esély néhány igaz-hamis állításra, feleletválasztós feladatra, de a feladatok zöme nyílt végű.

Az első feladatlapra 45 percük volt a diákoknak, itt 30 pontot lehet gyűjteni. A második, összetett résznek 70 pont a maximuma, erre 135 percük volt.

A diákok több szöveges feladatot is kaptak, van olyan, ami az olimpiai játékokkal foglalkozik, az egyik pedig egy sétálóutcák lekövezésével kapcsolatos.

Kapcsolódó hírek