Nagyobb lehet a gazdasági visszaesés, mint amennyivel a kormány számolt

Április végén fogja a kormány felülvizsgálni a GDP-re és a büdzsé hiányára vonatkozó becslését, de Varga Mihály a Reutersnek adott nyilatkozatában már elárulta: nagyobb lehet a recesszió, mint az a 3 százalék, amivel a kormány korábban számolt.

A pénzügyminiszter szerint március közepén, amikor az előző becslésük készült, még úgy látszott, hogy a második negyedévben elkezdődhet a kilábalás a koronavírus-járványból. Most viszont

már rosszabb számokat várnak, mint amivel a múlt hónapban kalkuláltak.

Varga Mihály szerint az online pénztárgépekből érkező adatok alapján azt is látszik már, hogy az elmúlt egy hétben a kiskereskedelemben az értékesítés volumene csak az 54 százalékát érte el a tavaly ilyenkorinak.

Úgy véli, ha a gazdaság május végére vagy júniusra képes helyreállni, akkor a korábban becsült 3 százalékos recesszió várható, de valószínűbb, hogy a folyamat ennél hosszabb lesz, és nagyobb visszaesésre kell számítani.

A Reuters által megkérdezett szakértők szerint a magyar gazdaság visszaesése 4,5 százalékos lehet idén, Varga Mihály szerint ez valós szám lehet, amennyiben a járvány hosszabb ideig fékezi a gazdaságot.

A pénzügyminiszter arról is beszélt, hogy a Belgrád-Budapest vasútvonal felújításához 1,855 milliárd euró kölcsönt vett fel a kormány Kínától, melynek éves kamata 2,5 százalékos, és előtörlesztési lehetőség is van a szerződésben.

Kapcsolódó hírek