Felmérés: a többség szerint nem állt rendelkezésre időben a szükséges védőfelszerelés

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (b2) az Antonov Airlines International Cargo Transporter ukrán légifuvarozó társaság Antonov 124-100M típusú teherszállító repülőgépének fogadásán a Liszt Ferenc-repülőtéren 2020. április 4-én.
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (b2) az Antonov Airlines International Cargo Transporter ukrán légifuvarozó társaság Antonov 124-100M típusú teherszállító repülőgépének fogadásán a Liszt Ferenc-repülőtéren 2020. április 4-én. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A lakosság mintegy 90 százaléka folyamatosan figyelemmel kíséri a járvány híreit, nagyjából az emberek egyharmada pedig úgy véli, hogy egy-két hónap múlva visszaállhat az élet a normális kerékvágásba – többek között ezeket derítette ki a Závecz Research friss, április 14-19. között végzett telefonos közvélemény-kutatása.

A megkérdezettek 59 százaléka szerint a koronavírus-járvány során nem állt rendelkezésre időben a szükséges védőfelszerelés az orvosok és ápolók számára,

és 69 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a lakosság sem tudott időben megfelelő védőfelszerelést beszerezni.

Az eredmények azt is mutatják, hogy a társadalom négyötöde elismerve az egészségügyben dolgozók áldozatos munkáját elsősorban az egészségügyi béremelést tarja szükséges, de támogatja az egyszeri bruttó 500 000 forintos juttatást is.

A kutatás szerint a megkérdezettek 58 százaléka támogatja csak a négy évre elosztott „13. havi nyugdíj” visszaépítését, és a válaszadók csak alig több, mint fele ért egyet a nyelvvizsga nélküli diplomaszerzéssel. 80 százalékosnál nagyobb támogatást kapott több olyan javaslat is, amelyeket az ellenzéki pártok fogalmaztak meg, azonban a kormány a megvalósításuktól elzárkózott.

Kiderült még, hogy a válaszadók 85 százaléka tartaná hasznosnak a közfeladatot ellátók béremelését. A családi pótlék összegének növelését a jelen helyzetben 77 százalék tartaná nagyon hasznosnak, míg az azonnali 6,5%-os nyugdíjemelésre a közvélemény-kutatásban részt vevők 74 százaléka mondott igent.

Kapcsolódó hírek