Kamara: nem az egyszeri 500 ezer forint a megoldás a magyar orvostársadalom bajára

Szombaton jelentette be a kormány, hogy számos megszorító intézkedés mellett az egészségügyi dolgozók egyszeri, bruttó 500 ezer forintos juttatásáról is döntés született.

A Magyar Orvosi Kamara erre reagálva azt közölte, szerintük ez nem oldja meg a magyar egészségügy problémáit, úgy fogalmaznak: a magyar orvostársadalom bajára

nem egy nagy fehér boríték a megoldás, hanem tisztes, a felelősségnek és a társadalmi értéknek megfelelő stabil bérezés.

A szervezet a Medical Online oldalon megjelent közleményében rávilágít: Magyarországon a közalkalmazotti bértábla szerint

egy kezdő orvos jelenleg 964, egy 6 éve dolgozó szakorvos 1742 forintos nettó órabérért dolgozik.

Ez a fő oka annak, hogy egy tartalékait teljesen felélt egészségügy néz szembe a járvánnyal – írja közleményében a szervezet.

A kamara a kormánytól azt várja, hogy a január óta tárgyalt bérrendezést mielőbb indítsa el, eszerint két év alatt el kell érni az osztrák orvosi bérek felét, ami a két ország fejlettsége közötti különbségnek is megfelel.

Nem véletlen, hogy hazánk ismert fertőzött betegeinek 12,5%-a egészségügyi dolgozó – írják.

„Nem az ország legbátrabb emberei vagyunk. Ez a hivatásunk. Akkor is ezt fogjuk tenni, ha az orvosok bérének rendezését a kormány még mindig nem látja indokoltnak. Így azonban szembe kell majd néznünk azzal, hogy a járvány elmúltával várhatóan az orvosok újabb jelentős része hagyja el a közfinanszírozott egészségügyet”

– olvasható a közleményben.

Kapcsolódó hírek