Belföld

Menczer Tamás ledobta az atomot Magyar Péterre

Belföld

Orbánnak eldurrant az agya a Parlamentben, saját magukat buktatta le

Sport

Tragikus hirtelenséggel elhunyt egy fiatal magyar kézilabdázó

Két vírussal küzdünk, az egyik Orbán politikája – üzente 73 európai vezető

19 újságban jelent meg Európa-szerte az a közös levél, mely a demokráciát lezüllesztő magyar miniszterelnököt bírálja.

Harta ViktorHarta Viktor

Tizenkilenc európai újságban jelent meg hétfőn egy nyílt levél, melyet 73 közismert európai személyiség jegyez, és melyben arra figyelmeztetik az EU-t, hogy Orbán Viktor politikája a közös érdekek, a közös eszmék elleni fenyegetés, és amíg a koronavírus az emberek testét támadja meg, addig az, ami Magyarországon zajlik, a demokratikus rendszert veszi célba.

A CIVICO Europa állásfoglalását itthon a Népszava közölte.

A nyílt levélben felemlegetik a felhatalmazási törvényt, megjegyezve, ez a hatalmi koncentráció nem segíti a vírus elleni küzdelmet, a visszaélések előtt viszont megnyitja az utat.

„Ez a végkifejlete Magyarország évtizedes sodródásának az autokrácia irányába, ami veszélyes”

– áll a levélben, melynek kezdeményezői közt ott van Andor László, volt EU-biztos, Guy Verhofstadt, volt belga miniszterelnök, de aláírta mások mellett Jean-Claude Juncker, volt EB-elnök, Aleksander Kwasniewski, egykori lengyel államfő, Petre Roman volt román, Taavi Röivas volt észt és Vladimir Spidla volt cseh kormányfő, valamint több filozófus, professzor és író.

„Nagy aggodalommal figyeltük, ahogyan Orbán Viktor miniszterelnök az elmúlt évtized során elindította országát egy olyan vágányon, amely eltávolodik az európai normáktól és értékektől. Hatalmának további kiterjesztése a COVID-19-re adott válaszként csak egy újabb fejezete ennek a hosszú folyamatnak, amit a demokrácia visszafejlődésének nevezünk. A politikai ellenzék, a szociális párbeszéd, a szólásszabadság folyamatosan háttérbe szorult, miközben különböző egyetemek, kulturális központok, üzleti csoportok és civil szervezetek szenvedik el Orbán tekintélyelvű kormányzásának terhét”

– folytatódik az írás, hangsúlyozva, a március 30-án elfogadott felhatalmazási törvény, mely meghatározatlan időtartamra ruházta fel különleges jogosítványokkal a magyar kormányt, súlyos megsértése az EU szerződéseinek, az Alapjogi Chartának, valamint az Emberi Jogok Európai Egyezményének. Ezért az aláírók szerint Orbán demokrácia elleni támadását el kell ítélni és szankcionálni kell. Minden európai állampolgárnak azt üzenik, hogy ne külső tényezőként nézzenek arra, ami Magyarországon történik, hanem a közös érdekek elleni alapvető fenyegetésnek.

Orbán Viktor összehívta a Védelmi Tanácsot

Magyar Péter ismét beleszállt Gyurcsányban és Orbánba

Ügyvédjén keresztül üzent Orbán, fontos helyreigazítani valója akadt

Menczer Tamás úgy tudja, egész Brüsszel Orbán Viktor elhallgattatásán dolgozik

Illegális bevándorlókat találtak az M7-es autópályán, egyikük elmenekült

Dőlnek a csontvázak? Nyomoznak a CÖF plakátkampányos cége ügyében