Kásler levélben toboroz magyar orvosokat Romániába

„A kormány mindig egész nemzetben gondolkodott.”

Miután kirúgott néhány köztiszteletnek örvendő, megbecsült kórházigazgatót, a Népszava információi szerint Kásler Miklós ismét munkába lendült:

levélben keresett fel több hazai kórházat, hogy megérdeklődje, van-e olyan orvos, aki munkát vállalna a határon túl.

A szaktárca azzal hárított, hogy csak egy erdélyi kórház kért két-három aneszteziológust, de a miniszter kérése nem ezt tükrözi – írja a Népszava a birtokába jutott levélre hivatkozva.

Ebben az egészségügyért is felelős Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője azt kérte a megszólított kórházaktól: mérjék fel, hogy van-e az intézményükben olyan orvos, aki vállalna munkát Romániában Sepsiszentgyörgyben és Kovászna megye más településein. A levelet a Népszava szerint megkapta az Országos Onkológiai Intézet is, amelynek főigazgatója személyesen szinte valamennyi osztályra továbbította a kérést.

A lap megjegyzi, Kásler toborzása már csak azért is figyelemre méltó, mert

március 12-én lépett életbe az a kormányrendelet, amely előírja: a járványügyi vészhelyzet miatt egészségügyi dolgozók csak az ágazati miniszterük engedélyével távozhatnak az országból.

Az Emmi sajtóosztálya a Népszavának elismerte a levél valódiságát, azt írták:

„A kormány mindig egész nemzetben gondolkodott, ezért amikor az egyik erdélyi kórház csupán rövid időre két-három aneszteziológus segítségét kérte az elvégzendő műtétekhez, akkor megkérdeztük kórházainkat, hogy van-e olyan orvos, aki segíteni tudna. A járvány jelenlegi magyarországi helyzete még lehetővé teszi, hogy néhány szabad kapacitással bíró aneszteziológusunk Erdélybe utazzon. Az Országos Onkológiai Intézet mentességet kapott a koronavírusos betegek ellátása alól.”

Kapcsolódó hírek