Bill Gates alapítványa újabb 150 millió dollárt adományoz a járvány elleni küzdelemre

Válaszul arra, hogy Trump megvonta a WHO támogatását.

Bill Gates.
Bill Gates. Fotó: Flickr/jurvetson

A Gates Alapítvány további 150 millió dollárt adományoz az új koronavírus járványa elleni küzdelemre, az összeget a vírus elleni oltóanyag és gyógyszerek kutatására, továbbá a járvánnyal küszködő dél-ázsiai és afrikai országok megsegítésére fordítják – jelentette be szerdán este Mark Suzman, a Bill & Melinda Gates Foundation igazgatója.

Az igazgató a jótékonysággal foglalkozó szervezet nevében a korábbinál nagyobb mértékű globális összefogásra szólított fel, miután Donald Trump amerikai elnök kedd esti sajtókonferenciáján bejelentette, hogy felfüggeszti a WHO-nak nyújtott amerikai hozzájárulás folyósítását. Suzman hangsúlyozta: a jótékony szervezetek hozzájárulása nem elégséges, és nem helyettesítheti az állami és magánszektor hozzájárulásait.

„Ha helyes is, hogy az egyes kormányok elsődlegesen a saját állampolgáraik érdekeire figyelnek, muszáj valamennyiünknek globális szinten is cselekednünk” – mondta.

Mark Suzman újságíróknak kifejtette, hogy a Bill és Melinda Gates Alapítvány helyteleníti az amerikai elnök döntését.

„Életünk legszörnyűbb globális válsága közepette erős és jól finanszírozott WHO-ra van szükségünk. Az Egyesült Államok hagyományosan erős vezető szerepet játszott, és meggyőződésünk szerint ennek muszáj folytatódnia”

– fogalmazott az alapítvány igazgatója. Hozzátette: erőteljesen elleneznek minden olyan erőfeszítést, amely megfosztaná anyagi erőforrásaitól az Egészségügyi Világszervezetet.

Az újabb támogatással a Gates Alapítvány már összesen 255 millió dollárt – átszámítva több mint 82 milliárd forintot – adományozott a világjárvány elleni küzdelemre.

Kapcsolódó hírek