Karácsony Gergely magához kérette Budapest rendőrfőkapitányát

Rendőrök igazoltatnak egy csoportot a budapesti Szent Gellért téren 2020. április 8-án.
Rendőrök igazoltatnak egy csoportot a budapesti Szent Gellért téren 2020. április 8-án. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Karácsony Gergely főpolgármester magához kérette Budapest rendőrfőkapitányát, hogy mutassa be a kijárási korlátozások betartatásával kapcsolatos intézkedési tervét, miután a „bátor, megvédjük” kormány csütörtökön olyan döntést hozott, hogy lényegében a laza korlátozások továbbra is érvényben maradnak, és döntsenek az egyes települések polgármesterei, ha szigorúbb szabályozást akarnak.

Budapest főpolgármestere azt írta,

„a kormány kierőszakolta magának a korlátok nélküli felhatalmazást, ám amikor életbevágó döntést kellene hozni, a polgármesterekre úgy tol felelősséget, hogy eszközöket nem ad hozzá”.

Hozzátette: ha a rendőrség úgy ítéli meg, hogy a fővárosi közterületeken a mostani intézkedéseknél szigorúbb korlátozásokra van szükség, és azt érvényesíteni is tudja, az erről szóló döntést a budapesti rendőrfőkapitány javaslata alapján azonnal meghozza.

Beletelik egy kis időbe, mire kiderül, jogilag hogyan kell értelmezni a miniszterelnök bejelentését, a kijárási…

Közzétette: Karácsony Gergely – 2020. április 9., csütörtök

Karácsony Gergely kiemelte: fontos a korlátozások betartása. „Én bízom a budapestiekben. Tudom, hogy tisztában vannak a téttel” – fogalmazott, megjegyezve: Budapest minden más magyar településtől különbözik, a hermetikus lezárás nem alternatíva.

„Ezért majdnem minden azon múlik, tudomásul vesszük-e, hogy ezen a húsvéton azzal teszünk a legtöbbet a szeretteinkért, ha nem látogatjuk meg őket” – hangsúlyozta a főpolgármester, aki arra kért mindenkit, maradjon otthon. Ezzel a kérésével csütörtök estétől minden budapesti háztartást telefonon is megkeres Karácsony Gergely.

Kapcsolódó hírek