Öt éve nem voltak ennyire elégedettek a magyarok a kormánnyal

Egy kutatás szerint egyre jobban imádjuk, ahogy a kormány kezeli a dolgokat.

Orbán Viktor a Karmelita kolostorban 2020. március 26-án.
Orbán Viktor a Karmelita kolostorban 2020. március 26-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Megerősítette a vírushelyzet a Fideszt: a nagyobbik kormánypárt népszerűsége 48-ról 52 százalékra nőtt a biztos pártválasztók körében – derült ki a Publicus Intézet legfrissebb kutatásából, amelyet a Népszava tett közzé.

Mint írják, vészhelyzetben az emberek zöme hinni akarja, hogy a kormány sikerrel oldja meg a problémát, ezért a magyarok háromnegyede most úgy is gondolja, hogy Orbánék jól kezelik a koronavírus-helyzetet. A társadalmi pszichózisnak köszönhetően a politikai elégedetlenség is alábbhagyott,

mindössze 38 százaléknak nem tetszik, ahogy az országban mennek a dolgok.

A „választási kedv” ugyanakkor a felmérés szerint óriásit zuhant: a februári 75 százalék után most csak a szavazati joggal rendelkezők 48 százaléka venne részt egy parlamenti választáson.

Ami a pártpreferenciákat illeti, a Fidesz a március eleji állapothoz képest

  • a teljes népesség körében egy százalékot javítva 30 százalékon áll;
  • míg a biztos pártválasztók 52 százaléka szavazna rájuk.

Az ellenzékkel kapcsolatban a kutatás azt állapította meg, hogy az MSZP és a DK március eredményei nem változtak, a Jobbik egy csöppet gyengült, a legtöbbet a Momentum vesztett. Jelenleg a DK a biztos pártválasztók között mért 13 százalékával a legerősebb ellenzéki párt, nyomában az MSZP 11 és a Jobbik 10 százalékkal.

Kapcsolódó hírek