Gulyás: megoldást talált a kormány a lejáró rendkívüli intézkedésekre

Áprilisban-májusban tömegessé válhat a munkanélküliség.

A kormány megtárgyalta a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetben hozott, de eddigi parlamenti döntés hiányában lejáró intézkedések sorsát, és talált megoldásokat, elsősorban az intézményfenntartók közreműködését kéri – közölte Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön az online tartott kormányinfón.

Erre azért volt szükség, mert 15 nap után lejár a veszélyhelyzetben hozott intézkedések hatálya, az pedig Gulyás szerint az Országgyűlés hatáskörének kiüresítését jelentené, ha a kormány újra és újra 15 nappal meghosszabbítaná ezeket a lépéseket – magyarázta.

Ezért úgy döntöttek, hogy kérik, a parlament jövő heti döntéséig az egyetemek és főiskolák zárva tartását a fenntartók rendeljék el, és a bölcsődék és óvodák esetében is azt kérik a fenntartóktól, rendeljenek el addig szünnapot.

A határzár fenntartását a belügyminiszter saját hatáskörben fogja megoldani, az ítélkezési szünet kérdésében pedig az igazságügyi miniszter tárgyal majd a bírósági hivatal elnökével – közölte Gulyás Gergely.

Júniusra tetőzhet a járvány

A miniszter beszélt arról is, hogy a védekezés kezdetén vagyunk, ugrásszerűen nő a betegek száma, ez várható, át fogunk lépni a tömeges megbetegedések időszakába. Június-júliusra tetőzhet a járvány – hangzott el.

Gulyás megköszönte az orvosoknak, egészségügyi dolgozóknak a munkát, ugyanígy a rendőröknek és a katonáknak. Mint fogalmazott, az ő munkájuktól függ a védekezés sikere.

Tömeges munkahely-elvesztés jön

A kormányinfón kiderült az is, eddig több mint 100 milliárd forint ment el a védekezésre, de még sok százmilliárdot fogunk erre költeni. Ezek a pénzek állítólag megvannak a költségvetésben, nem kell többletforrást biztosítani.

Gulyás szerint április-májusban várhatóan tömegessé válik a munkahelyek elvesztése.

Ezzel kapcsolatban emlékeztetett: három hónapig mindenki álláskeresési járadékra jogosult. A kormány azon dolgozik, hogy három hónap után mindenkinek legyen munkája – tette hozzá.

A tájékoztatón elhangzott még, hogy

  • a polgármesterek nem rendelhetnek el kijárási tilalmat, törvénytelenül tették ezt;
  • ha indokolt lesz, majd a kormány bevezeti a kijárási tilalmat;
  • B. Nagy László fideszes parlamenti képviselő negatív koronavírus-teszt után ment be az országgyűlésbe;
  • 6000 felett van a szűrések száma;
  • vizsgálják, hogy akik Spanyolországból jönnek haza, hatósági karanténba kell-e kerülniük;
  • a magyar GDP-t heti 200 milliárddal csökkenti a járványhelyzet (autógyárak leállása, szórakozóhelyek, vendéglátóhelyek bezárása), heti 80 milliárdot bukik az államkassza;
  • nem tervezik korlátozni az internetforgalmat;
  • újabb ágazatokra terjesztik ki napokon belül a járulékkedvezményeket;
  • egyházi kórházak bevonását is tervezik a járvány elleni védekezésbe;
  • Orbán Viktort, ha elkapná a koronavírust, a három miniszterelnök-helyettes egyike pótolni tudná.

Kiemelt kép: Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. november 28-án. (Árvai Károly/kormany.hu)

Kapcsolódó hírek