11 magyart kellett kimenekíteni egy panamai fesztiválról

Playa Chiquita, Panama.
Playa Chiquita, Panama. Fotó: Facebook/Carlos Infante

Tizenegy magyar állampolgárt menekített ki a külképviselet egy panamai zenei fesztiválról, amelyet a koronavírus-járvány miatt zártak le a helyi fegyveres erők.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szerdán telefonon az MTI-nek arról számolt be, a magyar csoportot az elmúlt napokban érte a karantén, ami azt jelenti, hogy azt a partszakaszt, ahol a rendezvény volt, a hatóságok lezárták. A panamai konzuli iroda magyar diplomatái közbeavatkoztak, és sikeresen kimenekítették a magyarokat a karanténból – magyarázta.

A magyar csoportról jelenleg a bogotái nagykövetség és a panamai konzulátus munkatársai gondoskodnak; biztonságban vannak, előbb-utóbb hazatérhetnek, ami még szervezést igényel – tette hozzá.

Magyar Levente egy sor propaganda-adat mellett nem mulasztotta el megjegyezni, hogy szerinte az eset „rávilágít annak a fontosságára, hogy a magyar diplomáciai képviseleti hálózat minél szélesebb legyen a világon, minél több országban jelen legyünk”.

A szaktárca közölte: Magyarország bogotái nagykövetsége március 15-én vasárnap hajnalban értesült arról, hogy az aznap véget érő Tribal Gathering 2020 panamai zenei fesztiválon, messze bármelyik várostól, a dzsungel és a Playa Chiquita tengerpart között, magyar állampolgárok tartózkodnak. Hozzátették, március 16-án a panamai a fegyveres erők (az országnak hivatalosan nincs hadserege) és a helyi rendőrség közös akcióban körbezárták a helyszínt, mert két koronavírus-gyanús résztvevőről szereztek tudomást.

Kapcsolódó hírek