Megrohamozták az üzleteket, hosszú sorok kígyóznak a gyógyszertárak előtt

Egynapos ünnep is súlyosbítja a koronajárványt.

Sorban állók a II. kerületi Szent Margit Gyógyszertárnál 2020. március 13-án.
Sorban állók a II. kerületi Szent Margit Gyógyszertárnál 2020. március 13-án. Fotó: MTI/Mónus Márton

Úgy vásárol a nép, mintha nem lenne holnap – erről tanúskodnak az MTI szombati felvételei.

Egy miskolci bevásárlóközpontnál alig találni szabad parkolóhelyet:

Vásárlók autói egy szupermarket parkolójában Miskolcon 2020. március 14-én. A koronavírus-járvány terjedése miatt elkezdődött az alapvető élelmiszerek felvásárlása.

Vásárlók autói egy szupermarket parkolójában Miskolcon 2020. március 14-én. A koronavírus-járvány terjedése miatt elkezdődött az alapvető élelmiszerek felvásárlása.
Fotó: MTI/Vajda János

A gyógyszertárak előtt hosszú sorok állnak, köszönhetően annak is, hogy a koronavírus-veszélyhelyzet miatt, egy új rendelet szerint csak annyi beteg tartózkodhat bent, ahány gyógyszerkiadó pult van.

Sorban állók egy gyógyszertárnál Nyíregyházán 2020. március 14-én.

Sorban állók egy gyógyszertárnál Nyíregyházán 2020. március 14-én. Fotó: MTI/Balázs Attila

Nem érdemes nagy készleteket felhalmozni

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára pénteken az M1 műsorában óva intette a vásárlókat attól, hogy otthonukban készleteket halmozzanak fel a koronavírus okozta járvány miatt.

Mint elmondta, előfordulhat üres polc, választékhiány az üzletekben nagyobb roham alkalmával, de a boltosok minden alkalommal pótolják a kifogyott készleteket, igaz, az árufeltöltésnek természetes időigénye van.

Vámos szerint nem lehet kizárni az áremelkedést a mostani helyzetben, de ez nem eredményez extraprofitot. A főtitkár szerint

lehet a boltokban választékhiány, de az alapellátásban semmiféle gond nem várható.

A biztonságos vásárlással kapcsolatban a szövetség ajánlja, hogy a vásárlók tartsanak ésszerű távolságot egymástól, használják lehetőség szerint az önkiszolgáló pénztárt és a bankkártyát – mondta a szakember.

Kapcsolódó hírek