Baleset

Milliárdos exdiplomata csapódott a földnek Besenyei Péter korábbi repülőjével

Gazdaság

Súlyos benzindrágulás jön pénteken, de a dízelesek örülhetnek

Baleset

Halálos tragédia Budapesten

Korlátozást vezetnek be a patikákban, de könnyítés is jön: bárki kiválthatja ismerőse receptjét

Utasítást kaptak a gyógyszertárak, hogy figyelmeztessék a gyógyszert kiváltókat: csak annyi beteg tartózkodjon a betegforgalmi térben, ahány gyógyszerkiadó ablak működik. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet honlapjáról már letölthető az a plakát, amellyel a bejárathoz kihelyezve tájékoztathatják a korlátozásról a vásárlókat.

Az országos tisztifőgyógyszerész az OGYÉI honlapján közzétett teendőkben azt írja, hogy amennyiben a járványügyi helyzet indokolja, a patikáknak mérlegelniük kell a kiadó ablakon keresztüli gyógyszerkiadást is.

Ezen kívül az orvosi vények aláírására kihelyezett tollakat, a kihelyezett vizet és poharakat, a gyógyszertári szórólapokat és újságokat, valamint a gyermeksarokban lévő tárgyakat be kell szedni.

Bárki kiválthatja hozzátartozója receptjét

Kapcsolódó hír, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma bejelentette, a koronavírus-fertőzés miatt a kormány által kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel péntektől bárki kiválthatja hozzátartozója, barátja, ismerőse gyógyszereit.

A Magyar Közlönyben megjelent rendeletmódosítás szerint a gyógyszer kiadható annak, aki megmondja a beteg tajszámát és saját személyazonosító adatait hitelt érdemlően igazolja.

A rendeletmódosítás egyszerűsítette az e-recept kiváltásának feltételeit. A patikák csupán a gyógyszert átvevő személy adatait rögzítik, és kiadják számára a receptre felírt gyógyszereket – írták.