Orbán: nagy a valószínűsége, hogy a vírus megjelenik Magyarországon

És ha pechünk van, még a „migránshullámokat” is beelőzi.

Nagy a valószínűsége annak, hogy a koronavírus megjelenik Magyarországon is, „mi erre készülünk, akkor is, ha most még nem tudunk ilyen megbetegedésről”; fel kell készülni a védekezésre – magyarázta Orbán Viktor szokásos péntek reggeli Kossuth rádiós öninterjúján.

Lehetetlen Magyarországot légmentesen lehatárolni – tájékoztatott a kormányfő.

Orbán arról is beszélt, hogy a vírus azonosításához szükséges eszközök rendelkezésre állnak, Magyarország nemzetközileg is elismert járványügyi szakemberekkel rendelkezik, 24 órás ügyeleti rendszert működtetnek, a határátkelőhelyeken szűrőmechanizmusokat indítottak el, a repülőtereket pedig különösen figyelik.

De előbb még migránshullám!

A miniszterelnököt ugyanakkor nem zökkentette ki a járvány, mint évek óta rendszeresen, ezen a péntek reggelen is bejelentette, hogy

számítani kell migránshullámokra, számítani kell rendszeres, tömeges támadásokra a magyar határkerítésnél!

Mindezt arra a hírre fűzte fel, hogy a Reuters hírügynökség értesülése szerint Törökország úgy döntött, tovább már nem tartóztatja fel sem tengeren, sem szárazföldön az Európába igyekvő szíriai menekülteket.

Orbán újból elmondta, hogy meg kell védeni Magyarország határait és a magyar embereket. Akármilyen migránshullám indul is el, a magyar határrendészeti szervezetek képesek a biztonságos határzár működtetésére – magyarázta.

Orbán Viktor közölte egyúttal, hogy megkezdődött a témában egy csúcstalálkozó szervezése a visegrádi négyek (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) miniszterelnökei és Recep Tayyip Erdogan török elnök között, és ezt még a március végi EU-csúcs előtt megtartják.

Kapcsolódó hírek