Rosszul mérhették a lázat a debreceni reptéren, irreális értékeket mutatott a műszer

Olaszországból hazatért utasok testhőmérsékletét mérik a milánói járat érkezése után a debreceni repülőtéren 2020. február 25-én.
Olaszországból hazatért utasok testhőmérsékletét mérik a milánói járat érkezése után a debreceni repülőtéren 2020. február 25-én. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A Portfolio információi, valamint több, a helyszínen készült fotó szerint is irreális értéket mutattak azok a hőmérők, amelyekkel a Debreceni Nemzetközi Reptéren mérték a Milánóból érkező utasok testhőmérsékletét hétfő este a koronavírus miatt.

Képek mutatják a hibát.

Posted by Portfolio on Wednesday, February 26, 2020

A lap azt írja, az alkalmazott infravörös hőmérők nemcsak a mérések kezdeti pillanatában, hanem folyamatosan

32-33 fokos testhőmérsékletet mutattak,

ami a kihűlés első szakaszának felel meg. Ez azonban úgy tűnik, nem lett gyanús senkinek, mert továbbengedték az utasokat. Az alacsony hőmérsékleteket a Bloomberg és az MTI fotóin is látni lehet.

A méréshez használt infravörös hőmérőről azt kell tudni, hogy elég a homlok vagy a halánték közelébe tartani, pár másodpercen belül pedig látszik is a testhő. Homlokon történő mérés esetén 35,4-37,4 fokot kellene mutatnia.

A Portfolio megkereste az eszköz forgalmazóját, ahol elmondták, bizonyára hibásan zajlottak a mérések. Iparági szakértők szerint ha túl messziről mérik a lázat, alacsonyabb hőmérsékletet mutat a készülék, míg más források szerint is vagy a mérést végzők hibáztak, vagy az eszközökkel lehetett gond.

A Debrecen International Airport szerdára ígért tájékoztatást az ügyben.

Kapcsolódó hírek