Koronavírus: vizsgálják az Olaszországból érkezőket a budapesti és a debreceni repülőtéren

Papp Károly, a Belügyminisztérium közbiztonsági főigazgatója és Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ülése után a Belügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatón 2020. február 24-én.
Papp Károly, a Belügyminisztérium közbiztonsági főigazgatója és Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ülése után a Belügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatón 2020. február 24-én. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Mérik az új koronavírus olaszországi terjedése miatt az onnan közvetlenül érkező utasok testhőmérsékletét a budapesti és a debreceni repülőtéren – közölte az országos tisztifőorvos hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

Mint korábban megírtuk, Észak-Olaszországban is gyorsan terjed a fertőzés, vasárnap már száz körül járt a Lombardiában diagnosztizált esetek száma, országosan 130 beteget vettek nyilvántartásba. A vírus első áldozata egy hetvenes éveiben járó férfi volt, néhány órával később egy idős nő is elhunyt a fertőzésben. A vírus miatt vesztegzár alá helyeztek több olasz települést, az érintett térségekben bezártak a vállalatok, gyárak, hivatalok, oktatási intézmények, üzletek és a templomok is.

Müller Cecília a koronavírus-fertőzés elleni védekezés érdekében létrehozott operatív törzs ülését követően azt mondta,

Magyarországon továbbra sem regisztráltak koronavírus-fertőzött beteget.

Ugyanakkor az észak-olaszországi járvány miatt új eljárásrendet alakítanak ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az európai járványügyi központ (ECDC) ajánlásai alapján, annak érdekében, hogy megőrizzék Magyarország vírusmentességét.

Kapcsolódó hírek