Volt tisztifőorvos: lehetetlen meggátolni, hogy Magyarországot is elérje a koronavírus

Olaszországból hazatért utasok testhőmérsékletét mérik a milánói járat érkezése után a debreceni repülőtéren 2020. február 25-én.
Olaszországból hazatért utasok testhőmérsékletét mérik a milánói járat érkezése után a debreceni repülőtéren 2020. február 25-én. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

„Lehetetlen meggátolni, hogy Magyarországot is elérje a koronavírus, ez bármikor ideérhet, feltéve egyáltalán, hogy még nincs itt”

nyilatkozta a hvg.hu-nak Falus Ferenc volt országos tisztifőorvos. A szakember szerint már Magyarországon is lehetnek betegek, vírushordozók, csak még nem került kórházba olyan súlyos beteg, akinél azonosították volna a kórt.

Falus szerint nem az a baj, ha regisztrálnak egy beteget Magyarországon, főleg ha behurcolt esetről van szó, az a gond, ha nem lehet követni a fertőzés forrását, illetve ha egyszerre van beteg Kelet- és Nyugat-Magyarországon.

Olaszországban jelenleg pont az a gond, amit Falus Ferenc említett: hétfőig még nem találták meg a nulladik beteget, holott már 200-nál több embernél mutatták ki a vírust, heten meghaltak.

Nincs beteg Magyarországon

Müller Cecília országos tisztifőorvos hétfőn sajtótájékoztatón azt mondta, hazánkban továbbra sem regisztráltak koronavírussal fertőzött beteget. Elmondta azt is, hogy az új koronavírus olaszországi terjedése miatt mérik az onnan közvetlenül érkező utasok testhőmérsékletét a budapesti és a debreceni repülőtéren.

Kapcsolódó hírek