Belföld

Orbán Viktor tombol a Facebookon, elege van mindenből

Baleset

Patkány rágott meg egy alvó kisbabát Ócsán

Belföld

Botrány a Széll Kálmán téri aláírásgyűjtésen, videón a bunkó fideszes

Egy ponty ellen adott ki körözést a Nébih

„A horgászok segítségét kéri a Nébih Állami Halőri Szolgálata egy, korábban a Gyékényesi kavicsbánya-tavakból többször megfogott ponty jelenlegi élőhelyének maghatározásában”

– kezdődik a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal egészen szokatlan felhívása.

A horgászok segítségét kéri a Nébih Állami Halőri Szolgálata egy, korábban a Gyékényesi kavicsbánya-tavakból többször…

Posted by Nébih – Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal on Monday, February 24, 2020

Mint írják, a több mint 30 kg súlyú pontyot 2017-ben több alkalommal megfogták és a vízbe visszaengedték a „14-0063-1-5 kódszámú, nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen”, majd 2018-ban feltételezhetően már egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei halastóban fogták meg, ahol fényképet is készítettek róla.

A Nébih által felkért szakértő megállapította, hogy a két különböző vízterületről megfogott ponty ugyanazon egyed,

viszont nem állnak az ÁHSZ rendelkezésére olyan fényképfelvételek, melyek alapján a hal jelenlegi lakhelyéül szolgáló tó teljes bizonyossággal beazonosítható lenne.

A jószág eredeti élőhelyére történő visszaszállítása érdekében a hatóság várja azon horgászok jelentkezését, akik 2018-ban vagy azt követően megítélésük szerint a képen szereplő pontyot fogták meg, továbbá a fogásról fotóval rendelkeznek vagy legalább érdemi információt tudnak nyújtani a hal jelenlegi hollétéről.

A keresett hal jellegzetes formájú és méretű, azonban elváltozások nem láthatóak rajta. Ugyanakkor a szakértő 8 olyan kulcsbélyeget is megállapított, amelyek alapján a ponty kétséget kizáró módon azonosítható.

A Nébih kéri a horgászokat, hogy akkor is küldjék meg a rendelkezésükre álló felvételt, ha nem biztosak abban, hogy az érintett egyedről van szó. A képeket – a fogás helyének megjelölésével – az [email protected] e-mail címre várják.

Minderre pedig azért van szükség, mert mint írják, egy ekkora ponty felnevelése a halgazdálkodóknak több évtizedes munkájában kerül, feketepiaci értéke éppen ezért 700-800.000 Ft. Minden természetet, horgászatot szerető ember érdeke, hogy nyilvántartott halgazdálkodási vízterületek halállománya fennmaradjon, írják, hozzátéve: Az ÁHSZ célul tűzte ki a horgászattal-halászattal kapcsolatos feketegazdaság felszámolását, ebben kérik most a horgászok segítségét.

Kapcsolódó friss hírek

Döbbenetes támogatottságot mértek Magyar Péter pártjának, látványosan hanyatlik a Fidesz

Jelentős felmelegedés érkezik, ekkor tér vissza a nyárias idő

Holtan találtak egy négygyermekes nyíregyházi családanyát

Riasztották a katasztrófavédelmet, több száz dolgozót menekítettek az SK komáromi akkugyárából

Nyomoz a rendőrség a reggel, egy budapesti iskolában történtek miatt

Orbán papagájjá változott, amikor Rogán korrupciós ügyéről kérdezték