Belföld

Orbán Viktor tombol a Facebookon, elege van mindenből

Baleset

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr és utasai elmenekültek

Bűnügy

3-as terrorfokozat van érvényben Magyarország területén

Törvénysértő lehetett, hogy egyenruhában hallgatták katonatisztek Orbán évértékelőjét

Egyenruhások Orbán Viktor évértékelőjén.
Egyenruhások Orbán Viktor évértékelőjén. Fotó: Facebook/Orbán Viktor

Katonai egyenruhában hallgatta végig Orbán Viktor vasárnapi évértékelőjét Korom Ferenc altábornagy, a magyar Honvédség parancsnoka, helyettese Böröndi Gábor altábornagy és Mihócza Zoltán a Magyar Honvédelmi Parancsnokság törzsfőnöke, továbbá több más nyugalmazott hadvezető, ez azonban a Népszava cikke szerint törvénysértő lehetett.

A lap rámutat, az 1993-as honvédelmi törvény szerint katona pártrendezvényen egyenruhát nem viselhet. Az évértékelőt a Fidesz pártalapítványa, a Polgári Magyarországért Alapítvány rendezte.

A Népszavának a Honvédelmi Minisztérium ugyanakkor frappánsan megmagyarázta, szerintük miért nem volt semmi baj az egyenruha-használattal:

mert nem pártrendezvény volt, hanem politikai évértékelő.

A Népszava ezzel kapcsolatban megjegyzi, a miniszterelnök évértékelőire kizárólag a Fidesz és holdudvara kap meghívást, így nehezen tekinthető kormányzati vagy civil rendezvénynek, és egyébként a rendszerváltás óta közmegegyezés volt arról a pártok között, hogy a pártpolitikát különválasztják a katonaságtól.

A lap szakmai források nyomán azt írja, az eltelt harminc évben nem is volt arra példa, hogy kormányok politikai rendezvényre invitáltak volna főtiszteket.