Trianonozással, sorosozással és klímavédelmi akciótervvel értékelt évet Orbán

Minden nagyon szép, minden nagyon jó, csak Soros és „Brüsszel” ne akarna keresztbe tenni.

Orbán Viktor miniszterelnök hagyományos évértékelő beszédét tartja a Várkert Bazárban 2020. február 16-án.
Orbán Viktor miniszterelnök hagyományos évértékelő beszédét tartja a Várkert Bazárban 2020. február 16-án. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Megtartotta 2020-as évértékelő beszédét Orbán Viktor, aki 22. alkalommal intézett iránymutatást a hívekhez arról, miként gondolkozzanak az elmúlt időszak sikereiről, kik az aktuális ellenségek, és milyen nehézségek várhatók.

A miniszterelnök hosszú trianonozással kezdte beszédét, arra kihegyezve, hogy

nemcsak élünk, de ki is szabadultunk az ellenséges gyűrű szorításából

– utalva ezzel a Csehszlovákia, a Jugoszlávia és a Szovjetunió felbomlásával létrejött környező országokra. Mint hozzátette, Szlovákiával, Szerbiával, Horvátországgal és Szlovéniával is megtaláljuk a hangot, széles együttműködést, sőt szövetségeket is alakíthatunk.

Üzenet a fiataloknak: „Gyurcsány”

Orbán szerint „egy volt kommunistákból álló kormány vitte csődbe az országot a liberális politikájával”, ebből szerinte az következik, hogy

„olyan, hogy liberális, nincs, a liberális nem más, mint a diplomás kommunista”.

A miniszterelnök a fiatalokat is felvilágosította, akik szerinte már nem emlékeznek az őszödi beszédre és a „nokiás dobozokra”, de ez nem azt jelenti, hogy ezek nem léteznek. Úgy véli, ő nem populista, mert „populista az, aki ígéreteket tesz a választóknak, aztán nem tudja őket betartani”. Aki ígéreteket tesz és betartja őket, az demokrata – mondta.

Soros, cigányok, ügyvédek

A nemzeti konzultációra Orbán Viktor szerint azért van szükség, mert Európában az a helyzet állt elő, hogy a döntéshozóknak „az erőszakos bűnözők jogai fontosabbak lettek a törvénytisztelő emberek jogainál”. Ehhez kell valami egyetértési pont – magyarázta, hozzátéve, szerinte külföldről finanszírozott, „s persze a Soros-hálózathoz tartozó szervezetek és a felbérelt ügyvédeik a jogvédelemmel visszaélve perek tömkelegét indítják”.

Orbán szerint a tények azt mutatják, hogy az utolsó 10 év volt a legsikeresebb 10 az elmúlt 100 év magyar történetében. Ezt azzal igyekezet alátámasztani, hogy „a vagyoni egyenlőtlenségek mérsékeltek maradtak”, továbbá a sérülékeny csoportokat, fiatalokat, 50 év felettieket, gyermeket vállaló nőket, alacsonyan képzetteket sikerült munkához juttatni. A bérek is megindultak felfelé – mondta.

Jön a klímavédelmi akcióterv

A kormány a héten klímavédelmi akciótervet fogadott el, megalkották azt a programot, amellyel elérik, hogy 2030-ra a Magyarországon előállított villamosenergia 90 százalékban szén-dioxid-mentes legyen – jelentette be Orbán. Július 1-jével megkezdik az illegális hulladéklerakók felszámolását és megbüntetik a környezetszennyezőket.

Betiltják az egyszer használatos műanyagok forgalmazását, lehetővé teszik az üveg- és műanyag palackok, valamint a fémdobozok visszaváltását

– sorolta Orbán. Azt is ígérte, hogy megvédik a folyókat a külföldről ide érkező hulladékoktól.

Ezen felül minden újszülött után tíz fát ültetnek, 2030-ra pedig eléri a kormány, hogy az ország erdővel borított területe 27 százalékra növekedjen. A következő 10 évben meghatszorozzák a naperőművek kapacitását, támogatni fogják az olcsó elektromos autók megjelenését és használatát, valamint 2022-től csak elektromos buszok forgalomba állítását fogják megengedni a városi közlekedésben – mondta.

Adócsökkentést ígért

Orbán szerint a Magyarországra nagy hatással lévő német gazdaság csökkenését úgy lehet ellensúlyozni, ha 2020-ban és talán még utána évekig is erőinket a munkahelyek megőrzésére kell fordítanunk.

Tudjuk, hogy ilyenkor adót kell csökkenteni, erre készülünk most is, a kisvállalkozási adót és a munkát terhelő adót csökkenteni fogjuk. A nyugdíjak értékét meg fogjuk őrizni, hiszen erről állapodtunk meg a nyugdíjasokkal

– közölte.

Belengette a miniszterelnök a háromgyermekes anyák szja-mentességét is, hátha ezzel még lehet javítani az általa is elismerten siralmas demográfiai adatokon.

Kapcsolódó hírek