Közlekedés

Rendet tesz a MÁV: nem lehet csak úgy csoportosan felszállni a vonatokra

Belföld

Drámai felvételt tettek közzé a szinte magatehetetlenül fekvő Karsai Dánielről

Baleset

Halálos tragédia Budapesten

A Fidesz szavazta meg a börtönkártérítéses törvényt, ami miatt most sírnak

Úgy tűnik, az önkormányzati választás kudarcából lassan ébredő kormányzati agytrösztök megtalálták az új témát, amivel még az ellenzékiek is könnyedén hergelhetők – a bűnözőknek megítélt kártérítések köré felhúzott hisztériáról is hamar kiderült azonban, hogy legalább annyira álságos, mint „kevert lakosságú Európán” aggódni, miközben két marékkal szórjuk a letelepedési kötvényeket.

A Vastagbőr vette észre, hogy a fogvatartási körülmények miatti megítélt állami kártérítések kifizetését

éppen egy 2016-os fideszes törvénymódosító teszi lehetővé.

A 2013. évi CCXL, a büntetések, az intézkedések, egyes kényszerintézkedések és a szabálysértési elzárás végrehajtásáról szóló törvény 2016 szeptemberi módosítása rögzíti ugyanis, hogy milyen esetekben jár a fogvatartottaknak kártérítés, és azt is, hogy mekkora lehet ez az összeg.

A törvénymódosítást maga az akkori igazságügyi miniszter, Trócsányi László jegyezte, és Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter nyújtotta be szavazásra. A parlament 115 igen, 23 nem és 30 tartózkodás mellett fogadta el, igennel szavazott például a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára, Tuzson Bence is, aki most az egyik leghangosabb sivalkodója a börtönkártérítéseknek.

A Vastagbőr megjegyzi, Trócsányi, Gulyás, Tuzson és Orbán Viktor amúgy mindannyian jogász végzettségűek, tehát valószínűleg tökéletesen tisztában voltak a benyújtott törvényjavaslat hosszú és rövid távú következményeivel.