Felfüggesztette az elítéltek kártérítésének kifiztését az állam

Felfüggesztette a börtönben ülő bűnözőknek megítélt kártérítések kifizetését a magyar állam – mondtta Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára a Hír TV-ben.

Tuzson szerint a kormány az Európa Tanácsban és az Európai Parlamentben vitatná meg, hogy jár-e egyáltalán kártérítés az elitélteknek a rossz börtönkörülmények miatt, amíg pedig ezt körbe nem járják, senkinek nem utalnak.

Az államtitkár megjegyezte, az elmúlt években elítéltek ezrei perelték be az államot a rossz börtönkörülmények miatt, sokaknak milliókat ítélt meg a bíróság. Ilyen kártérítést kapott például az olaszliszkai lincselés egyik vádlottja és a battonyai rém is. Jelenleg mintegy 12 ezer eljárás folyik, Tuzson Bence szerint üzlet épült a perek indítására.

„Amint belép a börtönbe egy elítélt, rögtön feltűnik valaki, valamilyen civil szervezet, valamilyen ügyvéddel az oldalán, hogy ebből bizony üzletet lehet csinálni. Köztudott, hogy futószalagon lehetett pereket nyerni. Ennek a gyakorlatnak véget kell vetni, az nem lehetséges, hogy bűnözőknek fizet a magyar állam, közben pedig az áldozatok a bűnőzöktől nem kapják meg a megfelelő kártalanítást vagy kártérítés összegét”

– hergelt a politikus, miközben ez azért nem egészen így van, hiszen ezeket a összegeket ha szükséges, azonnal zárolják a bírásági végrehajtók, így történt ez az olaszliszkai bűnözők esetében is.

A lépés előzménye, hogy Orbán Viktor a múltheti Kormányinfón arra utasította az igazságügy-minisztert, hogy függessze fel az elítélteknek megítélt állami kártérítés kifizetését, távolabbról pedig abba a kommunikációba illeszkedik Tuzson mostani kirohanása is, hogy Orbán elkezdte a bírók ellen hangolni a közvéleményt.

Kapcsolódó hírek