Többen halnak meg szén-monoxid-mérgezésben, mióta a kormány megszüntette a kötelező ellenőrzéseket

Tavaly 50 százalékkal nőtt a szén-monoxid-mérgezésben elhunytak és közel harmadával a sérültek száma – írja a Népszava az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság adatai alapján.

2019-ben 15 halálos áldozatot szedett Magyarországon a szén-monoxid, valamint 375 sérüléssel járó baleset okozója volt. A nyolc évre visszatekintő adatsor szerint ennél csak 2016-ban haltak meg többen, és tavaly a sérültek száma ismét emelkedést mutatott.

Mukics Dániel, tűzoltó alezredes, az OKF szóvivője szerint a kedvezőtlen folyamatok megfékezése nem csak a jogszabályokban keresendő, szükséges lenne a lakosság óvatossága is a nyílt égésterű eszközök használatakor.

Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezete elnöke viszont úgy látja,

az elhunytak és a sérültek számának emelkedését egyértelműen az ellenőrzéseket ritkító 2016-os, illetve a családi házak ellenőrzési kötelezettségét eltörlő 2018-as módosítások okolhatók.

„Ha marad a mostani helyzet, az a halálos áldozatok és a sérültek számának további emelkedését hozhatja” – véli Vámos, hozzátéve, a minimálisan vállalható szint visszaállítása éves szinten 5-8 milliárd forintba kerülne, ez pedig a kormány látszatberuházásaihoz képest nem tétel.

Kapcsolódó hírek