Már 122-en fagytak halálra Magyarországon ebben a szezonban

Február 5-ig 122-re nőtt a fagyhalál áldozatainak száma szeptember óta, ebből az utóbbi húsz napban 27-en fagytak meg, többségük fűtetlen lakásban hűlt ki végzetesen – közölte a Magyar Szociális Fórum.

Emlékeztetnek, az előző télen, tavaly március végéig 179-en váltak hypothermia áldozatává, míg 2018-ban a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 259-en. A rendszerváltás óta pedig már több, mint nyolcezer ötszázan fagytak meg Magyarországon – hangsúlyozzák.

„A tömeges fagyhalál vétkes politikai mulasztás következménye. Annak tulajdonítható, hogy sorsukra hagynak idős, magányos, beteg, magatehetetlen embereket, pedig a magyar társadalom elöregedése államilag szervezett fokozott törődést követelne meg velük, a kilakoltatottaknak pedig nem biztosítanak lakhatást, hanem azt üzenik nekik, hogy gondoskodjanak magukról, a hideg elől pedig vonuljanak a melegbe”

– írja az emberjogi fórum. Szerintük egy év alatt meg lehetne szüntetni a hajléktalanságot, megerősíteni az idősek gondozását szolgáló szociális hálót, és ezzel kiküszöbölni a fagyhalál két fő okát: a lakhatás hiányát és az ellátatlanságot, ha megvolna hozzá a politikai akarat. Ehelyett kormányszinten elkendőzni és letagadni próbálják a társadalmi problémát, ahelyett, hogy megoldanák – írják.

A Magyar Szociális Fórum január 27-én megemlékezést tartott a Kossuth-téren a fagyhalál áldozatainak tiszteletére.

Kapcsolódó hírek