Kiakadtak a kormánypárti kommentelők, hogy már 37-en fagytak halálra idén (pedig nem is volt fagy!)

Tegnapi hír volt, hogy idén már 37-en fagytak halálra Magyarországon. A téma sok reakciót váltott ki a Facebookon, hiszen egyrészt tényleg szomorú, hogy az űrutazások és az éjjel-nappal fényárban úszó Puskás Arénák korában még ilyenekről kell beszélni, másrészt korunk másik vívmánya, az álhíreken és propagandán tartott kommentelők is megcsillogtathatták végre éles eszüket:

megfagy_1

Icuka szerint tehát megfagyni csak 0 Celsius-fok alatt lehet.

A valóság persze az, hogy már a tíz foknál alacsonyabb hőmérsékleten való hosszas tartózkodás is lehűti a testet, „fagyhalál” pedig 5-10 fokon is bekövetkezhet. Különösen veszélyben vannak azok, akiknek a hőháztartása nem megfelelő: így a csecsemők, az idősek, a betegek és az alkohol hatása alatt lévő emberek.

A kételkedő kommentek nagy része egyébként maradt ennél a hiányos biológiai ismeretekre alapozott stratégiánál, de nyilván az is lehet, hogy ők otthon mindannyian 5-10 fokban ücsörögnek a Facebook előtt:

megfagy_3

Balázs azért legalább átgondolta:

megfagy_2

Van, akit a fokok egyáltalán nem érdekelnek; minek, ha itt van nekünk Gyurcsány? Ha már 10 éve is fagytak meg emberek a hidegben, ugyan miért lenne baj, ha ezután is fagynak meg?

megfagy_4

István a biológiatudása mellé a földrajzi- és közéleti ismereteit is bevetette, hiába. Karácsony Gergely ugyanis Budapest főpolgármestere, nehezen okolható azért, ha egy szabolcsi zsákfalu fűtetlen viskójában kihűl egy idős asszony, márpedig a fővároson kívül is élnek emberek szerte az országban:

megfagy_5

A kommentelők másik nagy csoportja – akik valahogyan túljutottak a „fagypont fölött nem is lehet meghalni” illetve „Gyurcsány” logikán – azon értetlenkedtek, hogy miért élnek a szabad ég alatt a hajléktalanok, ne csodálkozzanak, menjenek menhelyre, (stb.). Ami arról tanúskodik, hogy ők el sem olvasták a hírt, mert a Magyar Szociális Fórum jelentése amúgy nem hajléktalan emberekről szólt:

az áldozatok kétharmada fűtetlen otthonában, és kórházba szállítása közben, illetve beszállítása után halt meg.

Kapcsolódó hírek