Megadóztatná a szupergazdagokat a Párbeszéd

Az átláthatóság és a szankciók kiszabhatósága érdekében a vagyonnyilatkozat szabályainak átalakítását, valamint a „felső tízezerre” vonatkozó egyszázalékos vagyonadó bevezetését javasolja a Párbeszéd – hangzott el az ellenzéki párt pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Kocsis-Cake Olivio országgyűlési képviselő arról beszélt, a jelenlegi vagyonnyilatkozati eljárás egyre kevésbé alkalmas arra a célra, amelyre létrejött, hogy kiderüljön, a közhatalmat gyakorlók a korrupció gyanúját felvető módon gyarapodnak-e.

„A rendszer felett eljárt az idő, változtatni kell rajta”

– jelentette ki a politikus. Hozzátette: a vagyonnyilatkozatok beadási határidejére szigorú szabályok vonatkoznak, de a tartalmára nem. A Párbeszéd szerint át kell emelni a korrupcióellenes civil szervezetek javaslatait a vagyonnyilatkozati eljárásba.

Kocsis-Cake kifejtette: a vagyonnyilatkozatnak átláthatóbbnak, jobban követhetőnek kell lennie, és szankciókkal kellene járnia, ha valaki hamis dolgot állítana benne. Nem papíron, hanem elektronikusan kellene nyilatkozni, ezzel zárva ki a lehetőségét annak, hogy valaki hibát kövessen el a dokumentum kitöltése közben. Az átláthatóság jegyében az egy háztartásban élő hozzátartozók vagyonnyilatkozatát is nyilvánosságra kellene hozni – tette hozzá.

A párt indítványozza azt is, hogy a gazdasági és társadalmi tisztséget vállaló képviselők ezt tüntessék fel nyilatkozatukban is.

Nevezhetnék ezt „lex Semjénnek”: ha valaki egy vadásztársaság elnöke, akkor az derüljön ki a vagyonnyilatkozatából, hogy érthető legyen, miért nyújt be állandóan ehhez kapcsolódó törvényjavaslatokat

– mondta az ellenzéki politikus.

A Párbeszéd szerint a közbeszerzési pályázaton több mint félmilliárdot elnyerő cégek vezetőinek is vagyonnyilatkozatot kellene tenniük.

Tordai Bence országgyűlési képviselő kifejtette, hogy a felső tízezret akarják megadóztatni, azokat, akiknek a nettó vagyonuk meghaladja a százmillió forintot, nem számítva ebbe bele az általuk lakott ingatlan értékét.

A felső tíz százalék 2014 és 2017 között 56 százalékkal növelte a vagyonát. Az egyszázalékos vagyonadó bevezetésével 150 milliárd forint plusz áramolna a költségvetésbe. Az igazságosság jegyében, a társadalmi különbségek csökkentése érdekében ezt az összeget oktatásra és a szociális rendszerre kellene fordítani – fűzte hozzá.

Kapcsolódó hírek