Belföld

Magyar Péter üti-veri Orbán Viktort, saját követői is kinevetik a miniszterelnököt

Belföld

Orbán Viktort már orvoshoz küldenék eszelős vasárnapi bejegyzése után

Életmód

Megszűnik egy kedvelt tévécsatorna Magyarországon

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága

A hatvan felettiek és a képzetlenek kitartanak, a többi kategóriában apad a lelkesedés.

A teljes népességen belül 32-ről 29 százalékra csökkent a Fidesz támogatottsága a teljes népességen belül – derült ki a ZRI Závecz Research Intézet január közepén, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatásából, melyet az Index tett közzé.

A friss felmérés szerint a kormánypárt gyengülése összességében nem az ellenzéki pártokhoz hajtotta át az embereket, a pártnélküliek tábora 34-ről 37 százalékra nőtt. A DK maradt 9 százalékon, a Momentum támogatottsága 7-ről 6 százalékra csökkent, a Jobbik 6, az MSZP 5, az LMP, a Mi Hazánk és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 2, a Párbeszéd pedig 1 százalékon áll.

A biztos pártválasztók körében a Fidesznek 52 százaléka van, míg a DK 14, a Momentum 10, a Jobbik 9, az MSZP 7, az LMP 3, a Mi Hazánk 2, a Párbeszéd és az MKKP pedig 1 százalékos támogatottsággal bír.

A felmérés megjegyzi, a Fidesz 2019 szeptemberében volt a csúcson, akkor a teljes népesség 35 százaléka támogatta, majd az önkormányzati választásokat követően 3 százalékponttal csökkent a párt tábora, most – a decemberi stagnálást követően – ismét 3 százalékpontot veszített,

összesen tehát nagyjából félmillió támogató távozott a Fidesztől az elmúlt bő negyedévben

Az is kiderült, hogy leginkább a negyvenesek korosztályában veszített vonzerejéből a kormánypárt (46-ról 25 százalékra fogyott), a harmincasok körében 36-ról 24-re, az ötveneseket tekintve pedig 41-ről 29 százalékra redukálódott a szeretet. Az érettségizettek körében 36-ról 25-re, a diplomások körében 36-ról 27 százalékra, a szakmunkások körében 38-ról 32 százalékra apadt a párt támogatottsága.

A hatvan felettiek viszont stabil bázisa a Fidesznek,

ott két százalékos bővülést mértek (33-ról 35-re), illetve az alapfokú végzettséggel rendelkezők is stabilan kitartanak Orbánék mellett.

Tavaly szeptemberhez képest Budapesten és a falvakban is gyengült a kormánypárt: 38-ról 29 százalékra, illetve 41-ről 30 százalékra, a megyeszékhelyeken és a többi vidéki városban ennél szerényebb a visszaesés (31-ről 28 százalékra) – derült ki a felmérésből. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a Fidesz ne vezetne minden társadalmi rétegben.

Kapcsolódó friss hírek

Busz és villamos karambolozott Budapesten

Orbán Viktor a kolostorkájában fogadta Irakli Kobakhidzét

Rémhír terjed a TikTokon a betétek befagyasztásáról, az MNB feljelentést tesz

Kezd belegabalyodni a kormány, hogy a „csak ránk ható háború” vagy a kereskedők miatt drága az üzemanyag

Nagy Márton: a kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

Orbán agya elborult: már a világ összes idei választásának megnyerésére készül