Életmód

Megszűnik egy kedvelt tévécsatorna Magyarországon

Bűnügy

3-as terrorfokozat van érvényben Magyarország területén

Bűnügy

Lelőttek egy férfit Komádiban

Fideszre akarta keresztelni a kislányát valaki, nem engedték

Jó, hogy nem Kádéenpé, aztán folyton kereshetné, hogy hol van.

Listát közölt az Index azokról a keresztnevekről, melyeket 2019-ben fogadott el adható névként az MTA alá tartó Nyelvtudományi Intézet, a visszadobott névötleteket nézve pedig kijelenthető, hogy néhány szülő igencsak meg akarta keseríteni csemetéje életét.

A cikk emlékeztet, hazánkban úgy működik a névadás, hogy van egy, az említett intézet által elfogadott, havonta frissülő névlista, ezek közül lehet fiú és lányneveket választani. A lista folyamatosan bővül, mivel folyamatosan érkeznek új névötletek.

Van azonban, ami nem megy át a tudósok szűrőjén: a tavalyi év visszadobott keresztnevei között szerepelt például a Királylány, a Lilijana, a Páblo, a Zoya, de a legextrémebb mind közül mégis az volt, amikor

a választások környékén valaki Fideszként akarta anyakönyveztetni kislányát.

A szakemberek ugyanakkor számos új névre bólintottak rá, mostantól lehet például Baldurnak hívni a fiúgyermeket (külön öröm lehet ez azoknak, akik számolatlanul töltötték az órákat Baldur’s Gate-ezéssel), de Naruto, Parker, Kien, Mordeháj és Hebron is lehet már a trónörökös. A jelenleg adható fiúnevek listáját itt találod.

A lánynevek frontján Annasárával, Annaszofival, Lemnával, Lupitával és Padmával is bővült a névlista, melyet ide kattintva böngészhetsz.