Koronavírus: megszólalt Szijjártó Péter

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken egy budapesti sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy

nincs magyar érintettje a világjárvánnyal fenyegető kínai koronavírusnak.

A vészesen terjedő vírus miatt péntekre már kilenc kínai várost zártak le, 830 fertőzöttet diagnosztizáltak, a kórokozónak a legfrissebb hírek szerint 25 halálos áldozata van.

A magyar külügyér elmondta, az ügyben nemzeti szinten az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztifőorvosi Hivatalától szerzik be az információkat, nemzetközi szinten pedig az Egészségügyi Világszervezettől.

A WHO tájékoztatása szerint Európában nincs megerősített eset, és egyelőre nincs ok rendkívüli intézkedésre. Ennek ellenére hoztak intéződéseket, a nagykövetségek és főkonzulátusok világszerte szorosan nyomon követik a fejleményeket, rendszeresen egyeztetnek az egészségügyi hatóságokkal, és ha valahol ez a vírus megjelenik és veszélyt jelenthet magyar állampolgárokra, azonnal figyelmeztetést adnak ki

– magyarázta Szijjártó, hozzátéve: azt kérik azoktól a magyaroktól, akik Hubei tartományba terveznek utazást, azt halasszák el. Ha pedig Kína más városaiba utaznak, kövessék a konzuli szolgálat honlapját és regisztráljanak konzuli védelemért.

Kapcsolódó hírek