Baleset

Súlyos baleset Tatán: terhes anyuka hajtott ki egy mentő elé, két mentőhelikopter is érkezett a helyszínre

Politika

Magyar Péter: közzéteszem a felvételt, ami miatt a kormánynak le kell mondania

Belföld

Már halottgyalázással is vádolja a kormánymédia Magyar Pétert

Lezárták a 11 milliós kínai várost, ahonnan elszabadult a halálos vírus

RövidenRöviden

Senki nem hagyhatja el, ideiglenesen teljes egészében leállították a tömegközlekedést a 11 millió lakosú Vuhan városában, ahol kifejlődött a rejtélyes és eddig 17 halálos áldozatot követelő koronavírusírja a 24.hu a BBC nyomán.

A CNN azt írja, a közép-kínai városban helyi idő szerint csütörtök reggel állt meg közlekedés, beleértve a helyi- és távolsági buszokat, kompokat, metrókat, és Vuhan repülőtere, valamint vasútállomásai is „ideiglenesen bezártak” az induló utasok számára.

Az állami sajtó a városvezetés járványellenes akciócsoportjára hivatkozva azt közölte: a kormány felszólította a lakosokat,

ne hagyják el a várost, hacsak rendkívüli körülmények ezt szükségessé nem teszik.

Az utóbbi egy napban 17-re emelkedett, vagyis majdnem megduplázódott Kínában a tüdőgyulladást okozó új koronavírusban elhunytak, valamint 470-re nőtt a fertőzöttek száma – közölték Hupej tartomány tisztségviselői szerdán.

Világszerte terjed

A vírust időközben a különleges közigazgatási státusszal rendelkező Makaóban és Hongkongban is kimutatták. Edward Jau, hongkongi kereskedelmi miniszter szerint egy beteg gyorsvonattal érkezett Hongkongba Kína szárazföldi területéről. A pácienst karanténba helyezték. „Az egész világ szeme rajtunk van” – hangsúlyozta Jau a davosi világkereskedelmi fórumon a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva.

Világszerte a repülőtereken vizsgálatoknak vetik alá a Kínából érkező utasokat.

Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök szokásos szerda reggeli sajtótájékoztatóján közölte, hogy az északi Tamaulipas államban vizsgálnak egy lehetséges esetet. Mint mondta, az egészségügyi hatóságok kézben tartják az ügyet. Hozzátette, a megbetegedés egy másik lehetséges esetét időközben sikerült kizárni.

Az orosz hatóságok is vizsgálnak egy gyanús esetet. Koraeste a RIA Novosztyi hírügynökség jelentette, hogy Szentpéterváron kórházba került egy Kínából érkezett orosz férfi akut légúti vírusos fertőzés gyanújával.

Kedden az amerikai sajtó közölte, hogy az Egyesült Államok északnyugati tagállamában, Washingtonban diagnosztizálták az első új típusú koronavírusos tüdőgyulladást.

A vírus néhány esetben már Tajvanon, Thaiföldön, Japánban, Dél-Koreában is megjelent. Észak-Korea pedig szerdától felfüggesztette a külföldi turisták fogadását a koronavírus miatt.

Különös aggodalomra ad okot, hogy a pénteken kezdődő holdújévi munkaszünet miatt jelentősen emelkedik az utasforgalom Kínában. A január 10. és február 18. közötti időszak számít idén az évente változó dátumú ünnep miatti utazási csúcsszezonnak. Ezalatt várhatóan mintegy 3 milliárd alkalommal kelnek útra az emberek országszerte különféle közlekedési eszközökön.

Magyarország egyelőre nem érintett

Dr. Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának munkatársa tegnap a 24.hu-nak arról beszélt,

„Magyarország ilyen esetekben általában nem tartozik a közvetlenül érintett országok közé, de természetesen nem zárhatjuk ki, hogy hazánkba is eljut. Jelenleg nagyon nehéz bármit is jósolni”.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) szerdán tanácskozik a koronavírusos megbetegedések terjedéséről, és várhatóan dönt a közegészségügyi rendkívüli állapot kihirdetéséről.

Orbán Viktor után a Facebook is elkezdett leszámolni a valódi hírekkel.

Tavaly október óta hiába posztoljuk a cikkeinket a közösségi oldalra, a felhasználók mindössze néhány százalékának mutatja meg az algoritmus.

Oszd meg te is ezt a hírt, küldd tovább ismerőseidnek, hogy ne csak a hatalmaskodók hangja hallatsszon:

Ez is érdekelhet

Elismerték: kínai rendőrök fognak hamarosan Magyarországon járőrözni, a kormánypropaganda már elkezdte az érzékenyítést

Mire készül? Orbán Viktor a kínai közbiztonsági miniszterrel tárgyalt

Feljelentik Orbánékat, amiért a COVID alatt valakik eltüntettek 300 milliárd forintot a lélegeztetőgépek ürügyén

Pénztárcabarát fürdőtippek a hosszú hétvégére

„De legalább kormányozni tudnak”: elérte a 110 milliárd forintot a kórházak adóssága

Tisztítószer került a Szentkirályi ásványvizébe, ezt a szériát hívta vissza a gyártó