Bulvár

36 évesen meghalt Azahriah menedzsere

Belföld

Orbán Viktort már orvoshoz küldenék eszelős vasárnapi bejegyzése után

Baleset

Patkány rágott meg egy alvó kisbabát Ócsán

Koronavírus: magyarok ragadtak a lezárt kínai tartományban, figyelmeztetést adott ki a külügy

Jelenleg senkinek nem ajánlott a kínai Hubei tartományba utazni, mert a hatóságok a koronavírus miatt teljesen lezárták, így nem lehet elhagyni sem – közölte Menczer Tamás szombaton.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára szerint

Vuhan városában négy magyar állampolgár lakik munkavállalóként szállodában, egy magyar férfi pedig a lezárt tartomány más városában tartózkodik.

A külügy úgy tudja, mindannyian jól vannak, a minisztérium folyamatosan kapcsolatban áll velük. Az államtitkár szerint Magyarország pekingi nagykövetsége a kínai külügyminisztérium konzuli részlegével is kapcsolatban van. Őket arra kérték, hogy ha a kínai külügyminisztériumban van információ további magyarok jelenlétéről a lezárt tartományban, adjanak róla tájékoztatást.

Jelenleg több ország egyidejűleg dolgozik a vírus génszekvenciájának visszafejtésén és a vakcina kifejlesztésén. A Kínából érkező csomagok esetében nincs szükség óvintézkedésre, fertőtlenítésre, mert azok nem fertőznek – fűzte hozzá Menczer.

A koronavírus új törzse, amelyet a WHO 2019-nCoV-nak nevezett el, először a kínai Vuhanban jelent meg 2019 decemberében. Országok, ahonnan jelentettek vagy észleltek megbetegedéseket.

A koronavírus új törzse, amelyet a WHO 2019-nCoV-nak nevezett el, először a kínai Vuhanban jelent meg 2019 decemberében. Országok, ahonnan jelentettek vagy észleltek megbetegedéseket.Forrás: MTI

A minisztérium a Kínába utazókat arra kéri, hogy kellő körültekintéssel járjanak el, és regisztráljanak konzuli védelemért a Konzuli Szolgálat honlapján.

A magyar hatóságok folyamatosan figyelik az Egészségügyi Világszervezet ajánlásait és az európai gyakorlatot, az óvintézkedésekkel kapcsolatos döntéseket ezeknek megfelelően hozzák meg – írták.

Hongkong vészhelyzetet hirdetett

A 24.hu eközben arról ír, hogy Hongkong kormányzója, Carrie Lam szombaton egészségügyi vészhelyzetet hirdetett a koronavírus miatt, melynek értelmében korlátozzák a kapcsolatokat Kínával, ahol már 1300-an megfertőződtek a kórokozóval, 41-en pedig meghaltak.

Az intézkedés értelmében felfüggesztenek minden hivatalos látogatást Hongkong és Kína között a holdújévi ünnepek idejére, az oktatási intézmények február 17-ig nem nyitnak ki, valamint a kormányzó arra kérte a pekingi államtanácsot, hogy biztosítsanak számukra megfelelő mennyiségű egészségügyi maszkot. Tteljesen leáll a légi és a gyorsvasúti közlekedés is Hongkong és a Hupej tartománybeli Vuhan város között, ahol gyaníthatóan kifejlődött a vírus. Hongkongban egyelőre öt betegről tudnak, 122 embert tartanak kórházban fertőzés gyanújával.

A The Wall Street Journal cikke szerint az USA ideiglenesen bezárja vuhani konzulátusát, és egy bérelt repülővel elszállítja a városból állampolgárait, köztük diplomatákat és családtagjaikat, mintegy 230 embert.

Eddig Thaiföldről öt, Ausztráliából négy, Szingapúrból, Franciaországból, Japánból, Malajziából, Tajvanról három-három, Dél-Koreából, Vietnamból, az Egyesült Államokból kettőt-kettőt, Nepálból, Szaúd-Arábiából egy-egy koronavírus-fertőzést jelentettek.

Kapcsolódó friss hírek

Elképesztő pénzért kelt el Magyar Péter „női” napszemüvege

Aláírásgyűjtő aktivistákat vertek meg Budapesten

Busz és villamos karambolozott Budapesten

Orbán Viktor a kolostorkájában fogadta Irakli Kobakhidzét

Rémhír terjed a TikTokon a betétek befagyasztásáról, az MNB feljelentést tesz

Kezd belegabalyodni a kormány, hogy a „csak ránk ható háború” vagy a kereskedők miatt drága az üzemanyag