Uszadékfákon, palackokon érkező migránsokkal riogatott Németh Szilárd

A Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat önkéntese eltűntek után kutat a Tiszán Röszke közelében 2020. január 18-án.
A Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat önkéntese eltűntek után kutat a Tiszán Röszke közelében 2020. január 18-án. Fotó: MTI/Rosta Tibor

Nagyon megerősödött a migrációs nyomás a déli határon, a téli időjárás ellenére a szárazföld mellett vízen is próbálkoznak a határsértők – magyarázta Németh Szilárd, aki utoljára január elején jelentette, hogy most már aztán tényleg nagy a nyomás, így időszerű volt az ismétlés.

A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, pacalügyi szakértő hétfőn Szegeden, a határkikötőnél tartott sajtótájékoztatóján azt mesélte, az elmúlt héten 699, az azt megelőző héten 636 határsértőt fogtak el a rendőrök és katonák, az év eleje óta pedig hetente ötvennel-százzal növekszik az elfogottak száma. Mint mondta, hiába van tél, a migránsok folyamatosan próbálkoznak,

nemcsak gumicsónakokon, hanem összekötött uszadékfákon és palackokon is igyekeznek átkelni a Tiszán.

A honvédség tavasztól őszig rohamcsónakokkal járőrözött a Tiszán, a Maroson és a Ferenc-csatornán – magyarázta a rezsibiztos –, jelenleg a MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred aknász naszádja, a Baja teljesít szolgálatot a Tisza Szeged alatti szakaszán. A magyar építésű hajót 2007-ben felújították, éjjellátó készülékkel, reflektorral és nagyon pontos radarral látták el, mely kiszúrja a sajátos technikát alkalmazó határsértőket is.

„A járőrözés célja az elrettentés is”

– fogalmazott Németh Szilárd, szerinte ugyanis a folyamatos jelenlét hatására a migránsok meggondolják magukat, és nem a tiszai határszakaszt választják.

Kapcsolódó hírek