Belföld

Magyar Péter üti-veri Orbán Viktort, saját követői is kinevetik a miniszterelnököt

Baleset

Halálos tragédia Budapesten

Életmód

Megszűnik egy kedvelt tévécsatorna Magyarországon

Feljelentették Orbán Viktort

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. október 21-én.
Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. október 21-én. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Sajtótájékoztatón jelentette be Horváth Aladár, a Roma Parlament Egyesület elnöke pénteken a Legfelsőbb Kúria épülete előtt, hogy becsületsértés és hivatali visszaélés gyanújával feljelentette Orbán Viktort, amiért a miniszterelnök a rendhagyó Kormányinfón igazságtalannak nevezte azt az ítéletet, mely szerint 100 milliós kártérítés jár az évekig szegregált oktatásban részesített gyöngyöspatai roma tanulóknak.

„A bírósági ítéletet tiszteletben kell tartania a miniszterelnöknek is. Az ítélet nem arról szól, hogy természetben fizessenek, hogy vigyenek oda képzést, hanem azt mondja ki, hogy kártérítést köteles fizetni az állam. Azt tartjuk természetesnek, hogy az összeget kapják meg a családok, és ők döntsék el, mire szeretnék fordítani”

idézte Horváth Aladár szavait az Index. Horváth a sajtótájékoztatón idézte az Alaptörvényt is, miszerint a véleménynyilvánítás szabadságának gyakorlása nem irányulhat a magyar nemzet, a nemzeti, etnikai, faji vagy vallási közösségek méltóságának megsértésére.

„Ha egy cigány ember úgy érzékeli, hogy méltóságában csorba esett, akkor jogi elégtételt vehet a sérelmet okozóval szemben”

– fogalmazott az elnök. Megjegyzi, Orbán egymás után említette a sajtótájékoztatón a gyöngyöspatai cigány tanulók ügyét és a bűnözőket, akiket a rossz börtönkörülmények miatt kell kárpótolni. Véleménye szerint ez alkalmas volt arra, hogy a cigányságot, a cigány közösséget és a bűnt egymás mellé tegyék.

Horváth emlékeztetett a 2011-es gyöngyöspatai eseményekre, mikor szélsőjobbosok napokig blokád alatt tartották a várost. Megjegyezte, egy miniszterelnöknek vigyázni kell arra, hogyan minősít egy közösséget, mert olyan indulatokat szabadíthat fel egy társadalomban, amely véres összetűzésekbe torkollhat.

Kapcsolódó friss hírek

Orbán Viktor a kolostorkájában fogadta Irakli Kobakhidzét

Rémhír terjed a TikTokon a betétek befagyasztásáról, az MNB feljelentést tesz

Kezd belegabalyodni a kormány, hogy a „csak ránk ható háború” vagy a kereskedők miatt drága az üzemanyag

Nagy Márton: a kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

Orbán agya elborult: már a világ összes idei választásának megnyerésére készül

Gázolt az M2-es metró