Madárinfluenzát találtak egy Komárom-Esztergom megyei pulykafarmon

Szárnyasok tízezreit ölik le.

Madárinfluenza vírust mutatták ki Ácson, egy nagy létszámú pulykát tartó gazdaságban, a hatóság a szükséges intézkedéseket azonnal megtette.

A Nébih hétfői közlése szerint az országos főállatorvos az ország teljes területén elrendeli a baromfik zártan tartását. A kimutatott H5N8 altípus kapcsán eddig még nem fordult elő emberi megbetegedés Európában, a baromfi termékek továbbra is biztonsággal fogyaszthatók – olvasható a tájékoztatásban.

A vírus elterjedésének megakadályozása érdekében az Ács melletti gazdaság mind az 53 500 pulykáját leölik,

a cég ugyanakkor állami kártérítést kap.

Megjegyzik, a fertőzött állományban már nagymértékben megindult az elhullás, továbbá megjelentek a betegségre gyanút keltő klinikai tünetek is, mire a Nébih laboratóriumi vizsgálatai vasárnap este megerősítették a madárinfluenza jelenlétét.

A szakemberek a gazdaság körüli 3 kilométer sugarú védőkörzetben és 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetben minden baromfitartó gazdaságot felkeresnek, szükség esetén mintát vesznek – írták.

A H5N8 vírustörzs először 2014 elején, Ázsiában okozott járványt a baromfiállományokban, majd 2014 novemberében megjelent Európában is. Magyarországon utoljára 2016-2017-ben kellett megküzdeni a betegséggel. A most kimutatott vírustörzs nagyon hasonló ahhoz, ami 2016-ban volt jelen az országban.

Kapcsolódó hírek