Bűnügy

Orbán Viktor megszólalt az Esztergomban történt robbantás kapcsán

Bűnügy

Kukásokra lőttek Budapesten, ketten kórházba kerültek

Időjárás

Heves zivatarokra és felhőszakadásra figyelmeztet a meteorológia

Bevált a tűzijáték-tilalom, jó hírről számoltak be a madárvédők

RövidenRöviden
Az Öreg-tóra behúzó vadludak Tatán 2019. december 30-án délután.
Az Öreg-tóra behúzó vadludak Tatán 2019. december 30-án délután. Fotó: MME/Milinte Judit

A tavalyinál is jobb eredményt hozott Tatán a szilveszteri tűzijáték-tilalom: a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szerdai közlése szerint idén még több vízimadár maradt az Öreg-tavon található élőhelyén. Azt írták, a december 31-én számolt 4600 vadlúdhoz képest újév hajnalán 5800 lúd volt látható a helyszínen.

Tavaly az Öreg-tavon gyülekező vadludak 60 százaléka maradt a tavon, de idén még több vízimadár maradt az élőhelyén. A növekedés annak köszönhető – írják –, hogy az 5 km-re lévő Ferencmajori-halastavakról is ide repültek azok a vadludak, melyek Naszály és Szomód tűzijátékaitól riadtak meg. Idén ugyancsak sok százzal nőtt a vadrécék létszáma is. Az MME köszönetét fejezi ki Tata városának, a képviselő-testületnek és mindazon lakóknak, akik fontosnak tartották a tűzijátékozás korlátozását, a helyi rendelet betartását és az Öreg-tó nemzetközi természetvédelmi jelentőségének megőrzését.

A tatai Öreg-tó Európa egyik legjelentősebb vadlúdgyülekező helye,

ám a madarak többsége a szilveszteri tűzijátékok hatására hosszú évek óta elmenekült ezen az éjszakán és sokszor hetekig is eltartott, mire visszamerészkedtek, de már jóval kisebb számban. A madarak és a lakosság nyugalma védelmében indult civil kezdeményezést az MME és a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület is támogatta, ami november 1. és február 28. között tiltja a nagy fény- és hanghatással járó pirotechnikai termékek használatát.

Tata 2018-ban kapta meg a Ramsari Város Díjat, ezzel egyike annak a tizennyolc városnak a világon, amelyek a vizes élőhelyek megőrzéséért részesültek ebben a rangos nemzetközi elismerésben.

Ezek is érdekelhetnek

13 ezer vadludat üldöztek el tűzijátékozók a tatai Öreg-tóról

Buszon indult be a szülés Budapesten, a sofőr segített világra hozni a babát

Megölte a feleségét egy férfi Tatán, de nem tudja, miért

Zebrán gázoltak halálra egy gyalogost Tatán

Hatalmas baleset, lezárták az M1-es autópályát a főváros felé, több kilométeres a torlódás

BREAKING, NAGY A BAJ! Megbuzító könyvet fogott Hidvéghi Balázs a Liszt Ferenc reptéren, bejelentést tett a főispánnál