Bulvár

Tónika Show: valaki összemontázsolta Vámpír Ági kifakadását Varga Judit arcával

Bulvár

Ez nem egy nyilas házmester valami történelmi film forgatási helyszínéről, hanem Sulyok Tamást fotózták le Szegeden, egy csatorna mögött bujkálva

Baleset

Halálos baleset történt Tiszakécskénél: fának csapódott egy pickup

Bevált a tűzijáték-tilalom, jó hírről számoltak be a madárvédők

RövidenRöviden
Az Öreg-tóra behúzó vadludak Tatán 2019. december 30-án délután.
Az Öreg-tóra behúzó vadludak Tatán 2019. december 30-án délután. Fotó: MME/Milinte Judit

A tavalyinál is jobb eredményt hozott Tatán a szilveszteri tűzijáték-tilalom: a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szerdai közlése szerint idén még több vízimadár maradt az Öreg-tavon található élőhelyén. Azt írták, a december 31-én számolt 4600 vadlúdhoz képest újév hajnalán 5800 lúd volt látható a helyszínen.

Tavaly az Öreg-tavon gyülekező vadludak 60 százaléka maradt a tavon, de idén még több vízimadár maradt az élőhelyén. A növekedés annak köszönhető – írják –, hogy az 5 km-re lévő Ferencmajori-halastavakról is ide repültek azok a vadludak, melyek Naszály és Szomód tűzijátékaitól riadtak meg. Idén ugyancsak sok százzal nőtt a vadrécék létszáma is. Az MME köszönetét fejezi ki Tata városának, a képviselő-testületnek és mindazon lakóknak, akik fontosnak tartották a tűzijátékozás korlátozását, a helyi rendelet betartását és az Öreg-tó nemzetközi természetvédelmi jelentőségének megőrzését.

A tatai Öreg-tó Európa egyik legjelentősebb vadlúdgyülekező helye,

ám a madarak többsége a szilveszteri tűzijátékok hatására hosszú évek óta elmenekült ezen az éjszakán és sokszor hetekig is eltartott, mire visszamerészkedtek, de már jóval kisebb számban. A madarak és a lakosság nyugalma védelmében indult civil kezdeményezést az MME és a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület is támogatta, ami november 1. és február 28. között tiltja a nagy fény- és hanghatással járó pirotechnikai termékek használatát.

Tata 2018-ban kapta meg a Ramsari Város Díjat, ezzel egyike annak a tizennyolc városnak a világon, amelyek a vizes élőhelyek megőrzéséért részesültek ebben a rangos nemzetközi elismerésben.

Ez is érdekelhet

Súlyos baleset Tatán: terhes anyuka hajtott ki egy mentő elé, két mentőhelikopter is érkezett a helyszínre

Ingyenes lesz a tömegközlekedés januártól ebben a magyar városban

Egy idős nő holttestére bukkantak Tatán egy kiégett családi házban

Pénztárcabarát fürdőtippek a hosszú hétvégére

Tisztítószer került a Szentkirályi ásványvizébe, ezt a szériát hívta vissza a gyártó

Hugyozd össze a Westendet! – polgári engedetlenségi mozgalmat hirdetünk