Belföld

Botrány a Széll Kálmán téri aláírásgyűjtésen, videón a bunkó fideszes

Baleset

Kiürítettek egy budapesti iskolát, 10 mentőautót riasztottak a helyszínre

Bulvár

Magyar Péter elárverezi a „női” napszemüvegét, elképesztő összegnél tart a licit

Betiltották a tűzijátékot Tatán, máris 13 ezer vadlúd maradt az Öreg-tavon

Tata idén a „Vadludak városa” maradhatott.

Betiltották a tűzijátékot Tatán, máris 13 ezer vadlúd maradt az Öreg-tavon
Fotó: Facebook/Milinte Judit

A szilveszteri tűzijátékozás betiltásának köszönhetően a tatai Öreg-tavon telelő több mint 13 ezer vadlúd a tavon maradt, amire évek óta nem volt példa.

A ramsari egyezmény által is védett tatai Öreg-tavon telelő több tízezernyi vízimadár nyugalma érdekében Tata Város Önkormányzata rendeletben tiltotta be november 1. és február 28. között a nagy fény- és hanghatással járó pirotechnikai termékek használatát.

A helyi összefogás eredményeként több mint 13 ezer vadlúd a tavon maradt, amire hosszú évek óta nem volt példa, Tata pedig a Vadludak városa maradhatott

– olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közleményében.

2019.01.01. Tata

Kedves mindenki!!! Szeretnék most egy olyan videóval előállni, ami ma hajnalban készült az első "Csendes szilveszteri éjszakát" követően! Összehasonlítási alapként: Tavaly, január 1.-én nem volt egy Lúd sem a tavon a szabadon engedélyezett tűzijáték használata mellett. Most a rendelet után, bár még nem volt mindenhol csendes az éjszaka, mégis azt kell mondanom, hogy éjfélig alig volt hallható tűzijáték hangja. Tudom 1-2 utca sajnos ezalól kivétel volt! Őszintén remélem jövőre ezekben az utcákban is csend lesz!!!! :) De ami a lényeg a város nagyon-nagy százaléka betartotta a rendeletet és ennek köszönhetően ma reggel kicsivel több, mint 13 ezer Lúd maradt itt!! <3 <3 Tehát: 2018.01.01.- 0 példány 2019.01.01. – 13 ezer példány <3 <3 Nem találok szavakat!!!! <3 Már ez is milyen sokat számított!!! :) Tata büszke lehet magára és remélem jövőre minden utca csendes lesz!!! :) Mindenkinek szép délutánt kívánok! :)

Posted by Milinte Judit hobbifotós on Tuesday, January 1, 2019

Mint írják, a tatai Öreg-tó Európa egyik legjelentősebb vadlúd gyülekezőhelye, ám a sok ezernyi madár többsége, vagy mindegyike a szilveszteri tűzijátékok hatására hosszú évek óta elmenekült ezen az éjszakán, és sokszor hetekig is eltartott, mire visszamerészkedtek, de már jóval kisebb számban.

Háromezren támogatták a petíciót

A madarak és a lakosság nyugalma védelmében indult civil kezdeményezést a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület is támogatta. A petícióra érkezett több mint 3000 aláírás is hozzájárult ahhoz, hogy a város képviselő-testülete egyhangúan támogatta a kezdeményezést, és meghozta erre vonatkozó helyi rendeletét.

A szilvesztert megelőző hét és az év utolsó estéje is szokatlanul csendes volt, ennek köszönhetően

alkonyatkor mintegy 23 ezer vadlúd húzott be éjszakára.

Éjfélkor a durrogtatás szintje a korábbi évekét meg sem közelítette. Az óvatosságukról ismert vadludak közül csak kis csapatok kezdtek el kirepülni az Öreg-tóról, a többség az első riadalom után visszaszállt a tó vizére. Január első napjának reggelén az MME tagjai felmérték az Öreg-tó madárvilágát, és örömmel állapították meg, hogy a ludak nagy része, több mint tízezer madár itt maradt, amire évek óta nem volt példa.

„A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület köszönetét fejezi ki Tata városának, a képviselő-testületnek és mindazon lakóknak, akik fontosnak tartották a tűzijátékozás korlátozását, a helyi rendelet betartását, a kisgyermekek és a társállatok nyugalmát, és persze az Öreg-tó nemzetközi természetvédelmi jelentőségének megőrzését”

– áll a közleményben, és emlékeztetnek: Tata tavaly októberben kapta meg a Ramsari Város Díjat. Az elmúlt években végrehajtott élőhely-rekonstrukciók, a kiépített tanösvények, a Tatai Vadlúd Sokadalom támogatása, a városban folyó környezeti nevelés elősegítése után a tűzijátékok használatának betiltásával is igazolta, hogy méltán egyike annak a tizennyolc városnak a világon, amelyek a vizes élőhelyek megőrzéséért részesültek a rangos nemzetközi elismerésben.

Tatán szilveszterkor csillagszórós óévbúcsúztatóra invitálták a város főterére azokat, akik az éjfélt immár nem tűzijátékokkal köszöntenék, de mégis a szabadba kívánkoztak. A zenés eseményen több százan vettek részt, forralt bort és csillagszórókat osztogattak.

Kapcsolódó friss hírek

Busz és villamos karambolozott Budapesten

Orbán Viktor a kolostorkájában fogadta Irakli Kobakhidzét

Rémhír terjed a TikTokon a betétek befagyasztásáról, az MNB feljelentést tesz

Kezd belegabalyodni a kormány, hogy a „csak ránk ható háború” vagy a kereskedők miatt drága az üzemanyag

Nagy Márton: a kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

Orbán agya elborult: már a világ összes idei választásának megnyerésére készül