Deutsch: a Fidesz dönti el, hogy kilép-e a Néppártból

A jelenleg ismert forgatókönyvek szerint akár márciusig is elhúzódhat a Fidesz európai néppárti nyűglődése – olvasható a Magyar Nemzet cikkében.

Deutsch Tamás, a párt alapítója és EP-delegációjának vezetője a kormányzati üzenőfüzetnek arról beszélt: egyelőre nincs hivatalos tudomásuk arról, hogy a néppárti vizsgálóbizottság jelentése elkészült volna. „A lényeg, hogy minden esetben mi döntünk, és nem rólunk döntenek” – magyarázta Deutsch, aki szerint tehát a Fidesz döntése lesz, hogy melyik európai pártcsaládban képzelik el a jövőjét.

Ez a „sértődött kismalac” kommunikáció egyébként jól illik a sorba: emlékezetes, már a felfüggesztését is úgy mesélte itthon a kormánypárt, hogy nem is az Európai Néppárt elsöprő többsége függesztette fel Orbánékat, hanem a Fidesz döntött úgy, hogy felfüggeszti magát.

Arra a sajtóértesülésre, hogy már Donald Tusk, a néppárt elnökének asztalán fekszik a jelentés a Fideszről, Deutsch úgy reagált: egyelőre nincs ilyesmiről tudomásuk, de ha igaz a hír, annak nagyon örülnek.

A 24.hu megjegyzi: kérdéses, hogy az esetleges kilépés mennyire lesz valóban a Fidesz saját döntése, Manfred Weber, a Néppárt EP-frakcióvezetője ugyanis már nyíltan beszélt arról, hogy ellenzi a Fidesz visszafogadását a pártcsaládba.

Ezek is érdekelhetnek