Baleset

Tartálykocsi és személyautó ütközött Nagybajomnál, egy ember meghalt

Belföld

Elbocsátják a Continental makói gyárából a magyar dolgozókat, akik a vendégmunkásokat tanították be

Időjárás

Intenzív havazásra figyelmeztet a Közút, néhány órán belül komoly fennakadás lehet ezekben a megyékben

Szijjártó: megkezdődik a magyar űrhajós kiválasztása

Szilágyi SzabolcsSzilágyi Szabolcs
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j2) találkozója Dmitrij Rogozinnal, a Roszkozmosz orosz állami űrügynökség igazgatójával (b3) Moszkvában 2019. december 13-án.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j2) találkozója Dmitrij Rogozinnal, a Roszkozmosz orosz állami űrügynökség igazgatójával (b3) Moszkvában 2019. december 13-án. Fotó: MTI/KKM/Borsos Mátyás

Magyar-orosz űrkutatási projektek indításáról, valamint a 2024-2025-ben a Nemzetközi Űrállomásra felküldendő magyar űrhajós kiválasztásának és kiképzésének megkezdéséről állapodott meg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Dmitrij Rogozinnal, a Roszkoszmosz orosz állami űrkutatási vállalat igazgatójával pénteken Moszkvában.

Mint ismert, a magyar kormány legutóbb azt találta ki, hogy 2024-2025-re magyar kutatóűrhajóst küld a Nemzetközi Űrállomásra.

„Az Oroszországban jelenleg folytatott űrprojektek közül azok, amelyekben eddig is volt magyar hozzáadott technológiai érték, hivatalosan is magyar-orosz űrkutatási projektekként folytatódnak” – magyarázta az MTI-nek Szijjártó az első sikert.

„A magyar-orosz űrkutatási, űrtechnológiai együttműködés egyik legfontosabb céljaként immáron közösen tűztük ki azt, hogy 2024-2025-re egy magyar kutatóűrhajós kezdhessen el dolgozni a Nemzetközi Űrállomáson. Az ehhez szükséges kiválasztási és képzési munkálatokat haladéktalanul megkezdjük” – nyugtatott meg a mindenhez IS értő magyar külügyminiszter.

Szijjártó Péter azt is megsélte, a megállapodás „egészen új dimenziók nyit meg” az egész magyar gazdaság, valamint a magyar-orosz együttműködés számára.

Ezek is érdekelhetnek

Szijjártó Péter ruszkibérenc ügynök, külügyminiszter: csendes, de hideg a reggeli folyópart Moszkvában

Orbán Viktor: Ukrajna uniós tagsága nem esik egybe Magyarország nemzeti érdekeivel

Karsai Dánielt szenvedésre ítélte a Fidesz a Parlamentben

Szijjártó, miután ruszki gazdája eligazította: nemzeti érdek a stabil, korrekt együttműködés Oroszországgal

Elfogta a svájci légierő Szijjártó Péter gépét

Jó hírt kaptak a magyar családok: jól áll a magyar űrstratégia