Csóró magyar munkások varrták Meghan hercegné kabátját, csodálkoznak a britek

Csóró magyar munkások varrták Meghan hercegné kabátját, csodálkoznak a britek
Fotó: Facebook/The Royal Family

Egy berettyóújfalui varrodában készítették azt a 600 ezer forintos Stella McCartney által tervezett kabátot, amit Meghan Markle angol hercegnő viselt a november 11-ei brit nemzeti ünnepen – írja a Daily Mail.

A brit lap kiemeli, a „Magyarország egyik legszegényebb régiójában lévő, román határhoz közeli” Beriv gyárban a melósok mindössze 2,6 fontot (kb. 1000 Ft) keresnek óránként. A 160 munkás 90 százaléka nő.

A varroda vezetői mindenesetre büszkén közölték a lappal, hogy dolgozóik még csak nem is minimálbérért dolgoznak. Az egyik munkás pontos adatokkal is szolgált,

havi 176 óra robotolás után 174 ezer forint volt a nettó fizetése.

A riportban varrodai dolgozók is megszólalnak, ők többnyire arról számolnak be, hogy nagyon nehezen jönnek ki a fizetésükből, és ha nem teljesítik az előírt darabszámot, még le is vonnak a bérükből. Ebédszünet helyett csak egy 20 perces pihenőjük van, de így is örülnek, hogy van munkájuk.

Matolcsi Imre, a gyár vezetője megerősítette a lapnak, hogy a Meghan által viselt kabátból napi 50 darab a kvóta, és ha ezt a munkások nem teljesítetik, az hatással van a fizetésükre.

Az ő felelősségük, hogy teljesítsék az előírt darabszámot

– mondta Matolcsi.

A lap arra is rácsodálkozott, hogy a berettyóújfalui gyárban nem működik semmilyen szakszervezet.

Kapcsolódó hírek