A reggelizőpelyhekre is chipsadót vetne ki a kormány

Újabb termékekre vetné ki a kormány a „chipsadót”: a Népszava egy kormányzati javaslatra hivatkozva arról számolt be, hogy jövőre az édes termékek (üdítők, sütemények) után akkor is meg kellene fizetni a Népegészségügyi Termékadó, ha azok kizárólag édesítőszert tartalmaznak.

Jó hír a rossz hír mellett, hogy az ilyen (édesítőszeres) termékek esetében az adó mértéke csak mintegy harmada lesz a cukrosokénak:

  • az ilyen üdítőitalok literét 5 forint, a szörpökét 80 forint adó terhelheti majd;
  • az édesítőszeres kakaóporok után kilogrammonként 30 forint, a cukrozott készítményeknél 50, a gyümölcsízeknél 200 forint megy az államkasszába.

A Népszava értékelése szerint a változással szélesebb körben válhatnak adókötelessé a szörpök, zöldséglevek – a tervek szerint csak a magas, legalább 75 százalékos gyümölcs-, és zöldségtartalmú levek mentesülnek a termékadó megfizetése alól (jelenleg 25 százalék ez a határ).

A javaslat több új terméket is bevon az egészségügyi adó hatálya alá, fizetni kellene ezután

a 100 grammonként 8 grammnál kevesebb rostot tartalmazó reggelizőpelyhek és az egyéb cukrozott, kandírozott magvak és gyümölcsök után is.

A chipsadó 2011-es bevezetése óta ez év végéig várhatóan 202 milliárd forint folyik be a költségvetésbe népegészségügyi termékadóként – jegyzi meg a Népszava.

Kapcsolódó hírek