Berágtak a pártközpontra a bukott vidéki fideszesek – nincs, aki szólni merne Orbánnak?

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (elöl k) beszédet mond a párt eredményváró rendezvényén az önkormányzati választáson a Bálna Budapest központban 2019. október 13-án. Mögötte Kósa Lajos, a Fidesz önkormányzati választásokért felelős kampányfőnöke, a párt alelnöke, Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, a párt alelnöke, Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke, Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Németh Szilárd alelnök, Tarlós István, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje, leköszönő főpolgármester és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b-j).
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (elöl k) beszédet mond a párt eredményváró rendezvényén az önkormányzati választáson a Bálna Budapest központban 2019. október 13-án. Mögötte Kósa Lajos, a Fidesz önkormányzati választásokért felelős kampányfőnöke, a párt alelnöke, Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, a párt alelnöke, Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke, Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Németh Szilárd alelnök, Tarlós István, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje, leköszönő főpolgármester és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b-j). Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Nem kaptak megfelelő segítséget a Fidesz pártközpontjából, és a Borkai-botrány elhallgatása, majd az azt követő töketlenkedés csak tetézte a bajt – erről panaszkodtak a Népszavának azok a vidéki kormánypárti politikusok, akik elhasaltak a vasárnapi választáson.

„Amikor kirobbant a Borkai-botrány, összeültünk, s megbeszéltük, hogy lépni kellene valamit, nehogy ránk is boruljon a szarból, de Pestről az a válasz jött, nem kell foglalkozni vele, ez a győriek ügye, nekünk nem árthat semmit. Erre tessék, vasárnap egy olyan választókerületben veszítettem simán, melyet korábban kétszer meggyőző fölénnyel hoztam”

– nyilatkozta egyikük név nélkül. Többen arról számoltak be, tudták, hogy ez a választás más lesz, mint az eddigiek, de ilyen változásra nem számítottak. Egy másik fideszes arról beszélt: az eddigi bevált sémákkal dolgoztak, ugyanakkor feleannyi aktivistával, akik nem is voltak annyira megbecsülve, mint korábban.

Megint más, aki egy dunántúli város frakcióvezetőjeként ült az elmúlt ciklusban a közgyűlésben, most pedig be sem jutott, arról számolt be, Budapestről azzal jöttek: nem fognak összeadódni a szavazatok az ellenzéki összefogás esetén, például a jobbikosok zöme el sem megy voksolni.

Egy fideszes azt is mondta, a Borkai-ügy után elbizonytalanodott szimpatizánsok keresték fel. Szerinte hiba volt a botrány agyonhallgatása az első időszakban, utána pedig a teszetosza hozzáállás.

Ő megemlítette, a kampány rutinból ment, holott tudni lehetett, hogy kiélezett verseny várható. Látszott, hogy a Fidesz fókuszában Budapest áll,

„Tarlóst kellett nyomni, úgy tűnt, el sem tudják képzelni, hogy vidéken ki lehet kapni”

– fogalmazott.

A Népszava egy másik cikkben arról is ír, a Fideszben sokan úgy látják, hogy rosszul kezelte a párt vezetése a Borkai-ügyet, ráadásul az év eleje óta nem ez az első nagy tévedés, több stratégiai hiba is történt (junckerezés, néppárti felfüggesztés, Trócsányi felsülése).

A lap fideszes forrásokra hivatkozva azt írja,

már régóta nincs senki a Fideszben, aki szólni merne Orbánnak, ha olyan lépésre készül, aminek negatívak lehetnek a következményei.

Legfeljebb utólag van egy-két „kibeszélő show”, ahol egy-két „bátrabb” politikus, képviselő megfogalmazhat kritikát, persze itt sem a pártelnök felé, hanem más bűnbakot találva – írják.

Kapcsolódó hírek