Orbán elmagyarázta a súlyos választási pofont

Tarlós István, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje, leköszönő főpolgármester (b6) beszédet mond a párt eredményváró rendezvényén az önkormányzati választáson a Bálna Budapest központban 2019. október 13-án. Mellette Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (b4), mögöttük Kósa Lajos, a Fidesz önkormányzati választásokért felelős kampányfőnöke, a párt alelnöke, Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke, Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, a párt alelnöke, Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Németh Szilárd alelnök (b-j).
Tarlós István, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje, leköszönő főpolgármester (b6) beszédet mond a párt eredményváró rendezvényén az önkormányzati választáson a Bálna Budapest központban 2019. október 13-án. Mellette Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (b4), mögöttük Kósa Lajos, a Fidesz önkormányzati választásokért felelős kampányfőnöke, a párt alelnöke, Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke, Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, a párt alelnöke, Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Németh Szilárd alelnök (b-j). Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A mai önkormányzati választáson bebizonyosodott, hogy továbbra is a Fidesz-KDNP a legerősebb pártszövetség Magyarországon – magyarázta Orbán Viktor vasárnap este a kormánypárt eredményváróján, miután pártja elvesztette a főpolgármesteri tisztséget, megalázó vereségeket szenvedett el a fővárosi kerületekben és (kisebb mértékben) a megyei jogú városokban is.

Nehéz választási kampány, „nagy és nyílt politikai csata” volt, ahogyan annak „egy pártok közötti versenyre épülő demokráciában lennie kell” – mesélte a minden eddiginél mocskosabb kampányról, mely tegnap azzal ért a csúcsára, hogy az állampárt Facebook-oldalán már konkrétan lekommunistázták azokat, akik nem a kokainozó-kurvázó jelöltjeikre szavaznak.

A miniszterelnök köszönetet mondott minden magyar választópolgárnak, aki elment és leadta a szavazatait. Gratulált mindenkinek, aki nyert: a polgármestereknek és a megválasztott képviselőtestületi tagoknak, továbbá külön gratulált a Fidesz-KDNP színeiben mandátumot nyert polgármestereknek. Azt mondta: a biztos szavazatokat nézve, a listás szavazatokat tekintve a „lassan már szokásossá váló 50 százalék fölötti eredményt” most is hozni tudták.

Tudomásul veszik a bukást

Orbán duzzogott egy sort azon, hogy az elmúlt kilenc évben az volt a szokás, hogy a kormánytöbbséget adó politikai erő adta Budapest vezetését is, de ma a fővárosiak úgy döntöttek, hogy „most valami más következik”. Ezt a döntést tudomásul vesszük, és az ország és a Budapesten élők érdekében készen állunk az együttműködésre – mesélte.

Orbán Viktor megköszönte Tarlós Istvánnak az elmúlt évben 9 évben végzett főpolgármesteri munkáját. „Nem fogjuk elfelejteni”, hogy ő volt az, aki „kirángatta a várost a csődhelyzetből” – emlékezett.

Vidéken még mindig imádják a Fideszt

Megköszönte a vidéki Magyarországnak a bizalmat, és azt mondta: a jövőben is „számíthatnak ránk a vidéki magyar emberek”. Kifejtette: a megyei jogú városokat tekintve 13-ban továbbra is Fidesz-KDNP-többség van, és ami a megyei közgyűléseket illeti, 19 megyéből 19-ben nyertek. Az ötezer lakos feletti települések kategóriájában 147 Fidesz-KDNP-s polgármester lesz, ami a települések több mint felét jelenti.

A kormányfő szerint továbbra is a Fidesz-KDNP-szövetség a legerősebb Magyarországon, „ennek tudatában és ennek megfelelően is fogunk majd viselkedni”. „Nekünk továbbra is Magyarország lesz az első” – magyarázta, mintha annak, aki nem fideszes, Peru vagy Mongólia lenne az első.

Orbán Viktor azzal zárta szavait, hogy „értékelni és elemezni fogjuk az eredményeket”, és ennek megfelelően alakítják a Fidesz-KDNP politikáját az elkövetkező időben.

Kapcsolódó hírek