Orbán maffiakormánya és Borkai Zsolt ellen tüntettek Győrben

„Nekik a kokain, nekünk a krumpli” – a teljes ellenzék tüntetett.

Résztvevők a Tüntetés Borkai Zsolt és a maffiakormányzás ellen címmel meghirdetett rendezvényen a győri városháza előtt 2019. október 12-én.
Résztvevők a Tüntetés Borkai Zsolt és a maffiakormányzás ellen címmel meghirdetett rendezvényen a győri városháza előtt 2019. október 12-én. Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A luxusjachtos szexorgiával lebukott, kokain- és korrupcióvádakkal illetett győri fideszes polgármester, Borkai Zsolt ellen tüntettek szombaton kora este Győrben a városháza előtt, ahol az ellenzéki felszólalók mindegyike azt hangoztatta, hogy a polgármester foltot ejtett a megyeszékhely becsületén.

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke arról beszélt, hogy

maffia-kormány irányítja az országot, amelyet 2010 óta „meglopnak, megcsalnak és széthazudnak”.

A Fideszre az „értékmentesség, üresség, és maffia-kormányzás” a jellemző, a „borkaizás nem kisiklás, hanem maga a cél a Fideszben”, ahol teljes káosz és morális válság van – mondta, hozzátéve: garantálja, hogy aki momentumosként lopni merészel, az megy, először a pártból, majd a bíróság elé, végül a börtönbe. „Rajtunk múlik holnap, hogy kiben bízunk meg annyira, hogy újabb öt évre Győrt vezesse. A város tisztességes, lakói megérdemelnek egy tisztességes, botrány és korrupciómentes önkormányzatot” – fogalmazott.

Kendernay János, az LMP társelnöke azt hangoztatta, hogy a köz szolgálata a bizalomra épül, amelynek alapja a tisztesség. A köz szolgálata feltételezi a tisztakezűséget, a feddhetetlenséget. Győr ma szimbóluma lett mindannak, ami évek óta körülvesz minket az országban:

a leplezetlen hatalmi gőgnek, a bizalommal való visszaélésnek és a közösség meglopásának.

Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője beszédében kitért arra, hogy október 8-án a párt négy képviselője kilépett az ellenzéki összefogásból Győrben. „Ők besározták a Jobbik nevét” – mondta, majd hozzátette, hogy gerinctelennek tartja őket, a Jobbik továbbra is az ellenzéki összefogást támogatja. Hangoztatta, hogy Orbán Viktor miniszterelnöknek le kellett volna mondatnia Borkai Zsoltot.

Prollreisz Balázs, az MSZP győri elnöke arról beszélt, hogy Borkai Zsolt méltatlan a város vezetésére. Holnap a „becstelenek és a tisztességesek harca” lesz – tette hozzá. Kitért arra, hogy a párt feljelentést tett tiltott pártfinanszírozás miatt pénteken, mert álláspontjuk szerint a polgármesteri hivatalból érkezett korábban egy fideszes fejléccel ellátott levél, arról, hogy hol és mikor tartják a Fidesz pártgyűlését, amelyen megválasztják a helyi jelölteket.

Rónai Sándor, a DK európai parlamenti képviselője azt mondta, hogy Borkai Zsoltból akkor sem lesz többé polgármester, ha vasárnap mégis ő nyeri meg a választást, utódját a miniszterelnök jelöli majd ki. Úgy értékelt:

„Nincs helyben olyan ember, aki pótolni tudná őt, nincs olyan fideszes, aki vállalható lenne a következő öt évben, ezért Orbán Viktor Budapestről akar egy másik fideszes bűnözőt idetenni.”

Glázer Tímea, a győri ellenzési összefogás polgármesterjelöltje azt mondta, hogy Borkai Zsolt akkor is veszíteni fog, ha holnap nyer, mert a Fidesz arra készül, hogy az első adandó alkalommal leváltsa.

Gulyás Balázs publicista (b) és Bede Zsolt, a Fidesz udvari bohóca (b2) vitatkozik a Tüntetés Borkai Zsolt és a maffiakormányzás ellen címmel meghirdetett rendezvényen a győri városháza előtt 2019. október 12-én.

Gulyás Balázs publicista (b) és Bede Zsolt, a Fidesz udvari bohóca (b2) vitatkozik a Tüntetés Borkai Zsolt és a maffiakormányzás ellen címmel meghirdetett rendezvényen a győri városháza előtt 2019. október 12-én. Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A mintegy egyórás, békés tüntetésen Szilágyi György jobbikos országgyűlési képviselő beszédét a városháza lépcsőjéről Bede Zsolt, a Fidesz udvari bohóca bekiabálásokkal szakította meg, amire a tüntetők közül néhányan körülállták. Kisebb vita alakult ki, majd a szervezők és a rendőrök elvezették a legutóbb műpénisszel hadonászó propagandistát.

Kapcsolódó hírek