Belföld

Súlyos dolgokat állít Dúró Dóráról és Kocsis Mátéról Magyar Péter

Belföld

Botrány a Széll Kálmán téri aláírásgyűjtésen, videón a bunkó fideszes

Baleset

Nagy baleset Budapesten, több busz is késik

A települések csaknem harmadában mindössze egy polgármesterjelölt indul

Ha csak egy szavazatot szerez, már nyert is.

A települések csaknem harmadában egyetlen polgármesterjelölt lesz az október 13-ai önkormányzati választáson. Ez azt jelenti, hogy azokon a helyeken akár egyetlen érvényes szavazattal is meg lehet választani a polgármestert a következő öt évre.

Öt éve 767 olyan település volt az országban, ahol csak egy jelölt indult a polgármester-választáson. Ez az összes település 24 százaléka volt. A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint az idei voksoláson 913 ilyen település van, ami a 3177 település csaknem 29 százaléka.

A legtöbb településen – minden harmadikon – két polgármesterjelölt indul, a települések körülbelül 20 százalékában pedig három jelölt van. A települések mintegy 17 százalékában négy vagy több polgármesterjelölt indul,

a legtöbb – kilenc – a szatmári Hermánszegen.

A legtöbb – 49 – egyéni listás jelölt a békési Kunágotán indul hat képviselői helyért.

Összesen 137 olyan település van, ahol – mivel a lakosok száma nem éri el a százat – két képviselőt választhatnak október 13-án, ebből 36 helyen van két jelölt. Öt évvel ezelőtt ez a szám 37 volt.

A 10 ezernél több lakosú települések közül az egyéni választókerületekben a borsodi Sajószentpéteren, a 3. számú választókerületben indulnak a legtöbben, kilencen. Az 1628 egyéni választókerületből 249-ben mindössze két jelölt indul.

A települési nemzetiségi választáson a legtöbb egy nemzetiséghez tartozó jelölt a Hajdú-Bihar megyei Püspökladányban indul, ott 25 roma jelölt verseng egymással.

Kapcsolódó friss hírek

Holttestet találtak az utcán Szentesen

Elképesztő pénzért kelt el Magyar Péter „női” napszemüvege

Aláírásgyűjtő aktivistákat vertek meg Budapesten

Busz és villamos karambolozott Budapesten

Orbán Viktor a kolostorkájában fogadta Irakli Kobakhidzét

Rémhír terjed a TikTokon a betétek befagyasztásáról, az MNB feljelentést tesz