Belföld

Elbocsátják a Continental makói gyárából a magyar dolgozókat, akik a vendégmunkásokat tanították be

Időjárás

10-15 centis hótakaró is kialakulhat a következő napokban – mutatjuk, hol eshet a legtöbb

Külföld

Rossz hírek érkeztek Ferenc pápa állapotáról

Már előre magyarázkodik a választási iroda az őszi választás miatt

Harta ViktorHarta Viktor
Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke.
Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke. Fotó: kormany.hu/Kovács Márton

Lassabban mehet a szavazás és sok időt vehet el a szavazólapok szétválogatása, így később kezdődhet meg az eredmények közlése is az októberi önkormányzati választáson azokban a szavazókörökben, ahol sok lesz a nemzetiségi szavazó – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke egy háttérbeszélgetésen.

Pálffy Ilona emlékeztetett arra, hogy

a nemzetiségi választásokat egy napon tartják a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásával október 13-án.

Az idei választás újdonsága, hogy a nemzetiségi választópolgárok nem külön nemzetiségi szavazókörben voksolnak, hanem a lakóhelyük szerinti szavazókörben adják le szavazatukat nemzetiségük önkormányzatainak tagjaira, ugyanott, ahol a polgármesterre és a képviselőkre szavaznak.

A voksolásban csak az vehet részt, aki szeptember 27-éig felveteti magát a nemzetiségi névjegyzékbe, ezt eddig mintegy 280 ezren tették meg.

A nemzetiségi választópolgárok egyszerre választják meg nemzetiségük települési, területi (megyei vagy fővárosi), valamint országos önkormányzatát, erre három külön szavazólap szolgál majd. A szavazás lebonyolítását nehezíti, hogy a nemzetiségi választópolgárok listája a nemzetiségi névjegyzékben lesz. A nemzetiségi választás szavazólapjai a könnyebb megkülönböztethetőség érdekében zöld színűek lesznek, és azokat zöld színű borítékba kell tennie a választóknak. A borítékot pedig mindenképpen le kell zárnia a választónak, mert a lezáratlan borítékban lévő, valamint a borítékon kívül található szavazólapok érvénytelenek.

A nemzetiségi választó akár hat szavazólapot is kaphat:

hármat a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választására (egyet a polgármesterre, egyet a képviselő-testület tagjaira, egyet pedig a megyei közgyűlésre, illetve a fővárosban a főpolgármesterre), hármat pedig a nemzetiségi szavazásra (települési, területi és országos önkormányzat).

Emiatt számítani kell arra, hogy azokban a szavazókörökben, ahol sok a nemzetiségi szavazó, lassabban mehet majd a voksolás

– tette hozzá az NVI elnöke.

Mindezeken túl a szavazatszámláló bizottságokra is a korábbinál nagyobb teher hárul: a szavazás lezárta után szét kell válogatniuk a nemzetiségi választás lezárt borítékjait a polgármester- és képviselő-választás szavazólapjaitól, csak ezt követően bonthatják fel a fehér borítékokat és számlálhatják össze a polgármester- és képviselő-választás szavazólapjait.

Ezek is érdekelhetnek

Itt a kormány friss bejelentése

Még eggyel több országos listás mandátumot nyert a Fidesz

MMM: Szándékosan nehezíti a Nemzeti Választási Iroda az ellenzék aláírásgyűjtését

Gulyás Gergely: továbbra is Gyurcsány Ferenc a főnök

A Kúria szerint sem jogsértő az érvénytelen szavazásra buzdítás

Félmilliós bírságot szabtak ki Karácsony Gergelyre