Elszállhat a sertéshús ára, folytatódhat a drágulás

Sertésdarabolás a Pick Zrt. Húsüzem és Szalámigyár pécsi telephelyén.
Sertésdarabolás a Pick Zrt. Húsüzem és Szalámigyár pécsi telephelyén. Fotó: MTI/Kálmándy Ferenc

„Az import sertéshús ára közelít a 600 Ft/kg-hoz, sertéshúst ilyen drágán még sose vásárolt külföldről a hazai húsipar”

írja a Facebookon Raskó György közgazdász, agrárvállalkozó, megjegyezve, egy év alatt közel 30%-os a drágulás, mely folyamat az afrikai sertéspestis miatt valószínűleg folytatódni fog a következő hónapokban is: a szakember szerint a sertéshús kiskereskedelmi ára várhatóan újabb 5-8%-kal emelkedni fog hazánkban, amit a gyenge forint is „segít”.

A drágulás tényét megerősítette a 24.hu-nak Éder Tamás, a Magyar Hússzövetség elnöke, a Bonfarm-csoport igazgatója is. Szavai szerint Kínában a sertéspestis miatt 30-40 százalékkal csökkenhet a sertéshús-előállítás,

világszinten 15-20 százalékkal kevesebb sertéshúst állíthatnak elő egy éven belül, mint korábban.

Éder szerint a magyar élősertésárak mintegy 35 százalékkal nőttek, a KSH adatai 31 százalékos átlagos áremelkedést mutatnak a sertésfelvásárlási árak kapcsán. A tőkehús 10-15 százalékkal drágult év eleje óta, a készítményeknél pedig csupán néhány százalékos emelkedés mutatkozott.

Éder Tamás szerint hosszabb távon, akár évekig a jelenlegihez közeli vagy még magasabb élősertés-árakra kell berendezkedniük a feldolgozóknak. A 24.hu az Agrárgazdasági Kutatóintézet adataira hivatkozva azt is írja, a karaj 10, a comb 15 százalékkal drágult júliusban, éves szinten.

Kapcsolódó hírek