Szakértő: azért drágább a zöldség, mert jobban keresünk, és jobb minőséget akarunk

zöldség, paradicsom

Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője szerint nem az idei termés mennyisége, hanem a magasabb minőségű termékek iránti kereslet felfutása okozza, hogy iszonyatosan megdrágultak a zöldségek, a paradicsomért például 70 százalékkal kell többen fizetni, mint tavaly.

A szakértő a Világgazdaságnak arról beszélt, sem a tavalyi, sem az idei várható termés nem tér el lényegesen az átlagtól, vagyis a kínálati oldal nem okoz ilyen ingadozást, a jelentős különbséget leginkább a „kereskedelmi üzletpolitikák” okozzák.

Szerinte az élelmiszer-kereslet növekedésében és szerkezetének változásában a fizetőképesség tartós emelkedése érezhető.

„A megnövekedett vásárlóerő együtt jár a minőség és a hozzáadott érték iránti igénnyel, ez pedig szélesedő mozgásteret ad a kereskedőknek az árak kialakításában. Fokozottan igaz ez az olyan termékkörökben, amelyek az egészséges életmódot támogatják”

– magyarázta Flórián Zoltán, amit ha lefordítunk értelmesmagyarra, valami olyasmit jelent, hogy több pénzünk van jobb minőségű termékekre, ezért a drágulás.

Összeomlás: 1,3 százalékkal csökkent az ipari termelés egy hónap alatt

Orbán Viktor úgy tudja, a fiataloknak akar segíteni a kormány az új hitelprogrammal

Új járatok indítását jelentette be a MÁV

Ismét nagyot változik a benzin és a gázolaj ára szombaton

Óriási áramkimaradás Prága jelentős részén, egyelőre nem tudják, mi történt

Bezár a répcelaki sajtgyár, Németországba kerül át a népszerű sajtok gyártása