Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője szerint nem az idei termés mennyisége, hanem a magasabb minőségű termékek iránti kereslet felfutása okozza, hogy iszonyatosan megdrágultak a zöldségek, a paradicsomért például 70 százalékkal kell többen fizetni, mint tavaly.
A szakértő a Világgazdaságnak arról beszélt, sem a tavalyi, sem az idei várható termés nem tér el lényegesen az átlagtól, vagyis a kínálati oldal nem okoz ilyen ingadozást, a jelentős különbséget leginkább a „kereskedelmi üzletpolitikák” okozzák.
Szerinte az élelmiszer-kereslet növekedésében és szerkezetének változásában a fizetőképesség tartós emelkedése érezhető.
„A megnövekedett vásárlóerő együtt jár a minőség és a hozzáadott érték iránti igénnyel, ez pedig szélesedő mozgásteret ad a kereskedőknek az árak kialakításában. Fokozottan igaz ez az olyan termékkörökben, amelyek az egészséges életmódot támogatják”
– magyarázta Flórián Zoltán, amit ha lefordítunk értelmesmagyarra, valami olyasmit jelent, hogy több pénzünk van jobb minőségű termékekre, ezért a drágulás.