Belföld

Orbán Viktort már orvoshoz küldenék eszelős vasárnapi bejegyzése után

Bulvár

Magyar Péter elárverezi a „női” napszemüvegét, elképesztő összegnél tart a licit

Életmód

Megszűnik egy kedvelt tévécsatorna Magyarországon

Szakértő: azért drágább a zöldség, mert jobban keresünk, és jobb minőséget akarunk

Szakértő: azért drágább a zöldség, mert jobban keresünk, és jobb minőséget akarunk

Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője szerint nem az idei termés mennyisége, hanem a magasabb minőségű termékek iránti kereslet felfutása okozza, hogy iszonyatosan megdrágultak a zöldségek, a paradicsomért például 70 százalékkal kell többen fizetni, mint tavaly.

A szakértő a Világgazdaságnak arról beszélt, sem a tavalyi, sem az idei várható termés nem tér el lényegesen az átlagtól, vagyis a kínálati oldal nem okoz ilyen ingadozást, a jelentős különbséget leginkább a „kereskedelmi üzletpolitikák” okozzák.

Szerinte az élelmiszer-kereslet növekedésében és szerkezetének változásában a fizetőképesség tartós emelkedése érezhető.

„A megnövekedett vásárlóerő együtt jár a minőség és a hozzáadott érték iránti igénnyel, ez pedig szélesedő mozgásteret ad a kereskedőknek az árak kialakításában. Fokozottan igaz ez az olyan termékkörökben, amelyek az egészséges életmódot támogatják”

– magyarázta Flórián Zoltán, amit ha lefordítunk értelmesmagyarra, valami olyasmit jelent, hogy több pénzünk van jobb minőségű termékekre, ezért a drágulás.