A nem magyar állampolgárok is regisztráció nélkül szavazhatnak az önkormányzati választáson

Az Európai Unió magyarországi lakcímmel rendelkező, de nem magyar állampolgárai automatikusan felkerülnek az október 13-i önkormányzati választás névjegyzékébe, a májusi EP-választástól eltérően most nem kell kérniük felvételüket a névjegyzékbe – írja az MTI.

Emlékeztetnek, az EP-választáson a Magyarországon élő uniós állampolgárok dönthettek úgy, hogy anyaországuk helyett a magyarországi EP-listákra kívánnak szavazni. Ehhez azonban névjegyzékbe kellett vetetniük magukat, amit akkor 3390-en tettek meg.

A helyi önkormányzati választásokon azonban

a magyarországi lakcímmel rendelkező uniós állampolgárokat aktív és passzív választójog is megilleti:

részt vehetnek a voksoláson és jelöltként is indulhatnak, a választójog automatikusan megilleti őket.

A magyarországi lakcímmel rendelkező EU-s állampolgárok azonban csak a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán vehetnek részt október 13-án, a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán nem.

Az önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán nemcsak a nagykorú, magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar és uniós állampolgárok szavazhatnak, de a menekültként, bevándorlóként vagy letelepedettként elismert felnőttet is megilleti a választási részvétel joga, ők azonban jelöltként nem indulhatnak.

Kapcsolódó hírek