Kovács Zoltán leszólta Finnországot, majd nagyot koppant

Páros lábbal szállt bele Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár az EU soros elnöki tisztségét betöltő Finnországba, de csattanós választ kapott.

A hvg.hu szúrta ki, hogy Kovács blogbejegyzésében arról magyarázott: Finnországban nem is olyan jó hely, mint amilyennek igyekeznek beállítani, mert például a finn sajtó konglomerátumok kezében van, nincs alkotmánybíróság, a bírákat pedig az államfő nevezi ki az igazságügyi miniszter javaslatára.

A cinikus megjegyzésekre Ville Cantell, a finn külügyminisztérium európai ügyekért felelős szóvivője reagált Twitteren:

„Higgadt fej és erős kéz. Mivel Finnország a féléves EU-elnöksége idején a jogállamiság és a közös értékek tiszteletben tartását igyekszik erősíteni, természetes, hogy megpróbálnak hitelteleníteni minket. Ez nem töri meg az elhivatottságunkat, ami pedig minket illet: a múltban rendre bizonyítottunk.”

Emellett Kovács Zoltán orra alá tolt egy térképet, amely azt ábrázolja, hogy mennyire szabad a sajtó a Föld országaiban. A listán Finnország Norvégia mögött a második, Magyarország meg Sierra Leone és Izrael között a 87. helyen szerepel.

Kapcsolódó hírek