Bűnügy

3-as terrorfokozat van érvényben Magyarország területén

Bűnügy

Lelőttek egy férfit Komádiban

Baleset

Nagy baleset Budapesten, több busz is késik

Orbán szerint történelmi hiba lenne, ha Timmermans kerülne az Európai Bizottság élére

Orbán Viktor miniszterelnök (k) érkezik az EU rendkívüli csúcsértekezletére Brüsszelben 2019. május 30-án.
Orbán Viktor miniszterelnök (k) érkezik az EU rendkívüli csúcsértekezletére Brüsszelben 2019. május 30-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Súlyos, sőt történelmi hibát követne el az Európai Néppárt, ha támogatásukkal Frans Timmermans lenne az Európai Bizottság elnöke – sápítozott Orbán Viktor miniszterelnök Joseph Daulnak, az Európai Néppárt (EPP) elnökének írt vasárnapi levelében.

Az Origo szerint a magyar kormányfő levelében arról siránkozott: tisztában van azzal, hogy a Fidesz néppárti tagsága jelenleg fel van függesztve (érdekes, eddig azt állította a Fidesz, hogy saját magát függesztette fel – a szerk.) és ilyen körülmények között a Fidesznek semmilyen ráhatása nem lehet az EPP politikájára. Azonban a „jelenlegi helyzet súlyossága” miatt arról tájékoztatta a néppárt elnökét, hogy a német és a francia állami vezetők alkut kötöttek a legfontosabb európai uniós pozíciókról, és ezt terjesztik be vasárnap az Európai Tanácsnak. A megállapodás értelmében – melynek több eleme is van – Frans Timmermans lenne az Európai Bizottság elnöke – írta.

Orbán Viktor úgy tudja, ha az EPP támogatná ezt a megállapodást, azzal

súlyos, sőt történelmi hibát követne el, mert egy olyan párt, amelyik megnyert egy választást, egyszerűen átadná másnak azt a nyerő pozíciót, amelyért megharcolt.

Ez a kormányfő szerint egyrészt megalázó lenne, másrészt teljes mértékben aláásná a néppárt tekintélyét és a méltóságát a nemzetközi politika világában, harmadrészt pedig a saját szavazói szemében is „komoly csapást jelentene” az Európai Néppárt tekintélyére.

Ez „saját magunk megsemmisítéséhez vezet” ezért levelében arra kérte a néppárt elnökét, hogy tegyen meg minden erőfeszítést egy ilyen vereség elkerülése érdekében – kérlelt Orbán a szorult helyzetében.